EYT’liler için kıdem tazminatı kararı! Tazminatlar böyle hesaplanacak!

EYT düzenlemesinin ardından en çok merak edilen hususlardan birisi de kıdem tazminatları olmuştu. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edeceklerin kıdem tazminatlarının nasıl ödeneceği belli oldu.
EYT’liler için kıdem tazminatı kararı! Tazminatlar böyle hesaplanacak!

EYT düzenlemesi ile beraber yaklaşık 1,6 milyon kişi emeklilik başvurusunda bulundu. Bu EYT’lilerin bir kısmı şimdiden işlerine geri dönerek çalışmaya devam etmeye başladılar. Hem emekli maaşı alacak olan bu EYT’liler hem de işverenlerinden çalışmaları karşılığında maaş alacaklar. Hatta bir miktar daha fazla maaş alma imkanları da doğacak. Ancak bu emekli çalışanların kıdem tazminatları konusunda büyük bir merak yaşanıyordu.

HEMEN KIDEM TAZMİNATI ÖDENEBİLİR!

EYT’den emekli olanlara çalışmaya devam edecek olsalar bile işverenleri kıdem tazminatı ödemesi yapabiliyorlar. Hazine tarafından bu kıdem tazminatlarının ödenebilmesi için işverenlere kolay imkanlarla destek kredisi veriliyor. İşverenler emekli olan personellerine bu krediyi kullanarak kıdem tazminatını ödeyebilirler. Maddi imkanı olan işverenler ise hiç kredi kullanmadan kıdem tazminatı hesabını ödeme yaparak kapatabilir. Ancak bazı işverenler çalışmaya devam edecek olan personeli ile anlaşarak işten ayrılacağı zaman kıdem tazminatı ödemeyi taahhüt ediyor.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLERİN KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI!

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek olan EYT’liler eğer işverenleri ile anlaşırlarsa kıdem tazminatlarını işten çıktıktan sonra alabilecekler. Ancak burada da bir kıdem tazminatı hesaplama sorunu ortaya çıkıyor. Normalde kıdem tazminatları çalışanın son 12 aylık brüt ücretinin ortalaması üzerinden hesaplanıyor. EYT’lilerin çalışmayı sürdürmeleri durumunda kıdem tazminatlarını emekli oldukları dönemdeki brüt maaşları üzerinden mi yoksa daha sonra işten ayrılmadan hemen önceki brüt maaş üzerinden mi verileceği tartışma konusu oluyordu.

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin kıdem tazminatı hususunda herhangi bir kayıpları olmayacak. Eğer işveren daha sonra ödemek için işçi ile anlaşmışsa işçi işten ne zaman ayrılırsa kıdem tazminatı o dönemin brüt maaşı üzerinden hesaplanıp ödenecek. Yani emekli olmadan hemen önceki brüt maaşın kıdem tazminatı hesaplamasında bir kıymeti olmayacak. Çalışılan toplam yıla göre güncel brüt maaş üzerinden ödeme alınabilecek.

EYT’li emeklilere tanınan bir kıdem tazminatı imkanı daha bulunuyor. Normalde kıdem tazminatı alabilmek için ya emekli olmak için işten ayrılmak ya da işçinin kusuru olmaksızın işveren tarafından işten çıkarılmak gerekiyor. EYT’li emekli çalışanlar için farklı bir uygulama yapılacak. Bu kişiler emekli oldukları için kıdem tazminatı almayı hak ettiler ama daha sonra ödeme almak için anlaşma sağladılar. Daha sonra bu kişiler kendi istekleri ile dahi istifa etseler kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklar. İşten nasıl ayrıldıkları kıdem tazminatında herhangi bir etki yapmayacak.