EYT'lilere 3 asgari ücret kadar ödeme! Dikkat, 90 gün şartı var!

EYT'liler için bazı önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Bazı EYT'liler uzun bir süredir işlemlerinin tamamlanmasını beklerken henüz emekli maaşları bağlanmadı. Bu kişilere ödeme yapılabileceği belli oldu.
EYT'lilere 3 asgari ücret kadar ödeme! Dikkat, 90 gün şartı var!

EYT ile alakalı olarak süreçler devam ediyor. Vatandaşlar emeklilik koşullarını sağlamaları durumunda 3 Mart'tan itibaren SGK'ya başvuru yaparak emekli olma süreçlerini başlatabiliyorlar. EYT'lilerin büyük bir çoğunluğu Mart ayında emeklilik başvurularını yaptılar. Sonraki aylarda ise başvuru sayılarında bariz bir azalma meydana geldi. Şu ana kadar 1,8 milyon EYT'linin emekli olmak için başvuru yaptığı bildirilirken bunların üçte ikisinin emekli maaşlarının bağlandığı belirtildi. Halen daha sonuçlandırılamamış 500 bin civarında emeklilik başvuru olduğu biliniyor.

EYT EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NEDEN GECİKİYOR!

EYT'lilerin emeklilik başvuruların yoğun bir şekilde olması SGK'nın adeta hazırlıksız yakalanmalarına neden oldu. Sistemsel olarak bir aksama meydana gelmezken mevcut personeller yeterli gelemedi ve bazı aksamalar oluştu. Yaşanan gecikmelerin bir kısmının nedeni bu oluyor. Ancak tamamen bundan dolayı emeklilik işlemleri tamamlanamıyor demek SGK için büyük bir haksızlık olarak ifade ediliyor.

Emeklilik işlemleri oldukça kapsamlı bir süreçle tamamlanıyor. Sigortalının farklı SGK müdürlüklerinde kayıtlı primleri olabiliyor. Bunlar toplanıyor ve birleştiriliyor. SSK, Emekli Sandığı, Bağkur gibi farklı sigorta kollarında primleri olanların bu primleri de toparlanarak bir araya getiriliyor. Tüm bu hesaplama yapılıp kişinin kaç prim günü olduğu tespit ediliyor. Emekliliğe hak kazandığı tespit edilirse o zaman emekli maaşının hesaplanmasına geçiliyor. 3 farklı sigorta dönemi için 3 ayrı emekli maaşı hesaplama formülü uygulanıyor ve bir emekli maaşı bulunuyor. Personelin hesaplamış olduğu bu emekli maaşı o birimin şefi tarafından yeniden hesaplanarak onaylanıyor. Ardından EYT'li vatandaşın emekli maaşı bağlanıyor.

İŞLEMLERİ BİTMEYENLERE ÖNDEN ÖDEME!

SGK'nın henüz işlemlerini bitiremediği ve maaşa bağlayamadığı vatandaşlara önden ödeme yapabileceği belli oldu. SGK mevzuatına göre emeklilik başvurusu yaptıktan 90 gün içerisinde vatandaşın işlemi bitirilememiş ve emekli maaşı bağlanamamışsa bu vatandaşa avans ödemesi yapılabiliyor. Avans ödemesi de o dönem net asgari ücretin 3 katıdır. Yani 25.500 TL'lik ödeme bu ay içinde işlemi tamamlanmamış EYT'lilere ödenebilecek. İşlemler tamamlandığında ise EYT'linin almayı hak ettiği içeride birikmiş maaşında bu ödenen avans düşülecek. Bu şekilde EYT'li vatandaş daha çok mağdur olmamış oluyor. Mart ayında başvuran EYT'liler Haziran ayı içinde halen işlemleri bitirilmemişse SGK'ya dilekçe vererek 25.500 TL'lik avanslarını alabilecekler.