EYT'lilere emekli maaşında kötü sürpriz! Vergi uzmanı açıkladı, hesaplar değişecek!

EYT düzenlemesinin TBMM Başkanlığına sunulmasına saatler kala Vergi Uzmanı Nedim Türkmen EYT’lilere maaş uyarısında bulundu. EYT’lilerin çok büyük bir çoğunlu maaşlarını alabilmek için aylarca beklemek zorunda kalacaklar.
EYT'lilere emekli maaşında kötü sürpriz! Vergi uzmanı açıkladı, hesaplar değişecek!

EYT’de beklenen gelişmeye sadece saatler kaldı. EYT düzenlemesi ile alakalı kanun teklifi 30 Ocak Pazartesi saat 11:00’da AK Parti Grubu tarafından TBMM Başkanlığına sunulacak. Bir de basın toplantısı yapacak olan AK Parti grubu milletvekilleri EYT düzenlemesine ilişkin ayrıntıları kamuoyuna açıklayacaklar. Bu gelişmenin ardından yaklaşık 15 gün içerisinde kanun teklifi yasalaşacak ve Şubat ayının ikinci yarısında artık EYT’liler emekli olabilmek için başvuru yapacaklar. Ancak bu başvuru ile emekli maaşı bağlanması süreci hiç de kolay olmayacak. Bu konu Vergi Uzmanı Nedim Türkmen çok önemli bir bilgi vererek uyarıda bulundu.

EYT’LİLERİN EMEKLİ MAAŞINA BAĞLANMALARI ZAMAN ALACAK!

EYT’lilerin emekli maaşına bağlanmalarının biraz zaman alacağını belirten Nedim Türkmen, “EYT’lilerin ilk emekli maaşlarını Mart ayında alacakları söylenerek boş bir beklenti yaratılıyor. SGK’nın mevcut kapasitesi ile her ay 40 bin kişiye emekli maaşı bağlanılabiliyor. Bu işlemi de SGK’da emeklilik servisindeki çalışanlar yapıyorlar. Bu çalışanların toplam çalışanlar içerisindeki oranları en fazla yüzde 10’dur. Bu serviste her çalışan görevlendirilemiyor. Uzmanlık gerektiriyor ve bu da 4-5 yılı alıyor. Diğer birimlerden bu servislere takviye yapılmak istense de uzman olmadıkları için çok fazla katkı sunulamayacaktır.” dedi.

MART AYINDA MAAŞ İMKANSIZ!

EYT’lilere Mart ayında emekli maaşı bağlanmasının imkansız olduğunu söyleyen Nedim Türkmen, “Her ay 40 bin kişinin emeklilik işlemini yapan SGK bunun 40 katı talep alacak. Mevcut iş yükü 40 kat artacak olan SGK bu talepleri hemen sonuçlandıramayacak. Aylık bağlama işlemleri yıl sonuna kadar devam edecektir. Aylık bağlanırken çok çeşitli prosedürlerin aşılması gerekiyor. Diğer müdürlüklerden hizmet bilgisi ve teyit talep ediliyor. Bu da bir zaman gerektiriyor. Bazı EYT’liler gerçekten 1 ay içerisinde emekli maaşına bağlanacaklar. Ancak çoğu EYT’li aylarca beklemek zorunda kalacak. 8 ay maaş bağlanmayan EYT’liler olabilir.” ifadelerini kullandı.

YAPILANDIRMA SÜRECİ YAVAŞLATIR!

Yapılandırma başvurularının başlaması ile SGK’da kaos yaşanacağını belirten Nedim Türkmen, “Yapılandırma başvuruları da EYT başvuruları ile aynı zamana denk gelecek. Bu durum SGK’da adeta bir kaos yaşanmasına neden olacak. Bir yandan EYT ile alakalı talepler yerine getirilmeye çalışılacak. Bir yandan da yapılandırma başvuruları alınıp işlemler yapılacak. Bu süreçte SGK müdürlükleri adeta stadyuma dönecek. EYT’lilerin emekli maaşlarına bağlanmalarının süreci uzayacak. Tedbiren belki EYT’lilere 5.500 TL emekli maaşı hemen bağlanabilir. Ancak bu da hak etmeyene maaş bağlama, eksik veya fazla ödeme gibi sorunlara neden olacaktır.” şeklinde konuştu.