EYT'lilere SGK en az 16.500 TL toplu para ödeyecek!

EYT düzenlemesinin yasalaşması için son belirlenen takvim yaklaşırken EYT ile emekli olacak kişilere toplu ödeme yapılması gündeme geldi. SGK tarafından EYT’lilere toplu ödeme yapılabilecek.
EYT'lilere SGK en az 16.500 TL toplu para ödeyecek!

Türkiye’de emeklilikte yaşa takılanlar ile alakalı olarak yaşanan sorunun kökten çözümü için atılacak son adım deprem felaketi nedeniyle zorunlu olarak ertelendi. EYT’nin yasalaşmasına dair aksi bir karar alınmazken sadece erteleme hükmü verildi. Bu da milletvekillerinin deprem bölgesindeki çalışmalara katılmalarından kaynaklandı. EYT’nin yasalaşma süreci gelecek haftadan itibaren yeniden başlayıp sonlandırılacak.

EYT GENEL KURUL’A GELİYOR

EYT düzenlemesinin yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüş ve kabul edilmişti. Bu düzenlemenin yasalaşabilmesi için ise tek engel kalmıştı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan kanun teklifi burada da kabul edilerek yasalaşacak. Yasalaşacak olan EYT düzenlemesi Resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. EYT düzenlemesinin içeriğine EYT’li vatandaşların bazı itirazları olsa da yıllardır beklenilen bu düzenleme sevinçle karşılanmıştı. Şimdi 28 Şubat Salı günü EYT düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelecek ve yasalaşması sağlanacak. En geç 1 Mart 2023 Çarşamba günü bu düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARI GECİKEBİLİR!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından şartları karşılayan yaklaşık 2,5 milyon çalışan emekli olma hakkı elde edecekler. Bugüne kadar EYT’lilerin ilk emekli maaşlarını Mart ayında alacakları açıklanmıştı. Ancak deprem felaketinden dolayı yaşanan erteleme ile ilk emekli maaşı da gecikecek. Düzenleme yürürlüğe girer girmez Mart ayı içerisinde emeklilik başvurusu yapacak olan EYT’liler en erken maaşlarını Nisan ayında alabilecekler. Ancak ilk maaşların ödenmesinde bir miktar gecikme daha yaşanabilecek. İşlemlerin uzun sürme ihtimali durumunda Mayıs veya Haziran ayının beklenmesi gerekecek.

SGK TOPLU ÖDEME YAPACAK!

EYT ile emekli olacak vatandaşlar Mart ayında emeklilik başvurusu yapmaları halinde 1 Nisan tarihinden itibaren emekli maaşı alma hakkı elde edecekler. Ancak emekli maaşının bağlanması 1,5-2 aylık bir süreyi bulabiliyor. İşlemlerin tamamlanması ile beraber EYT’liler Mayıs veya Haziran ayında ilk emekli maaşlarını alabilecekler. Mart ayında başvuru yapılması durumunda işlemler yetişirse Mayıs ayında EYT’li yeni emeklilere 2 maaş, işlemler Haziran ayına sarkarsa 3 maaş toplu olarak ödenecek. En düşük emekli maaşı alacak olan bir EYT’li Haziran ayında 3 aylık maaş alırsa SGK bu kişiye 16.500 TL ödeme yapacak.