EYT'lilere uyarı! En az 30 Bin TL zarar edebilirsiniz!

EYT'liler ile alakalı olarak yasal düzenleme yapıldıktan sonra koşulları tutan vatandaşlar emekli olmak için SGK'ya başvuru yapıyorlar. Ancak henüz başvurmamış kişilere uzmanlardan "acele edin" uyarısı yapıldı.
EYT'lilere uyarı! En az 30 Bin TL zarar edebilirsiniz!

Türkiye'de uzun yılların sorunu olan EYT meselesi bir yasal düzenleme ile çözüme kavuşturuldu. Staj ve çıraklık sürelerinin sigortadan sayılması gibi bir talep de vardı ama bu talep uygun görülmedi ve yine de yaklaşık 5 milyon vatandaşı emekli edebilecek bir yasal değişiklik yapıldı. Mart ayının başından itibaren ise EYT'liler emeklilik başvurusu yapıyorlar. 

EYT'LİLERİN EMEKLİK SÜRECİ DEVAM EDİYOR!

EYT'liler emekli olabilmek için SGK'ya başvurularını yapıyorlar. Ancak sadece emeklilik koşullarını yerine getirmiş olanların emeklilik işlemleri onaylanacak. SSK'lılar için kademeli emeklilik sisteminin uygulanmasından dolayı emeklilik prim gün şartı işe giriş tarihine göre değişmekle beraber 5000 ile 5975 gün arasında değişiyor. 5000 gün için planlama yaparak EYT'ye hazırlananlar ise büyük bir şok yaşadılar. Bu kişilerin emekli olabilmeleri için yaş beklemelerine gerek kalmadı ama bu sefer de primlerini artırmaları gerekiyor. 

UZMALNLAR EYT'LİLERİ UYARDI!

EYT'liler ile alakalı olarak uzmanların uyarıları devam ediyor. SGK uzmanları şu anda emeklilik şartlarını tamamlamamış EYT'lileri uyardılar. Bu kişilerin emekli olabilmeleri için önlerinde iki seçenek var. Ya prim günlerini tamamlamak için çalışmaya devam edecekler ve günleri ne zaman dolarsa o zaman emekli olacaklar ya da borçlanma yaparak hiç beklemeden emeklilik işlemlerini başlatacaklar. 

Emekli olmak için acelesi olmayanları ve çalışarak primlerini tamamlamayı düşünenleri dışarıda bırakan SGK uzmanları borçlanarak primlerini tamamlayacak olanları ikaz ettiler. Borçlanma yapıldığı zaman SGK'dan eksik olan prim süreleri satın alınıyor. Bunun bedeli ise asgari ücrete göre belirleniyor. Asgari ücrete zam geldikçe borçlanma yapıldığında ödenecek olan tutar da yükseliyor. 

Uzmanlar henüz borçlanma işlemlerini yapmamış kişileri uyararak acele etmelerini önerdiler. Seçim öncesinde sürpriz bir şekilde asgari ücrete zam yapılması durumunda bu EYT'lilerin ödemeleri gereken primler de artacak. Seçim öncesi olmasa bile Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması kesin olarak görülüyor. Bu durumda borçlanma yapmayanların SGK'ya başvuru yaparak işlemlerini başlatmaları gerekiyor. Bu işlemi yapmak için erteleme yapanlar ileride çok daha yüksek tutarlarda ödeme yaptıktan sonra kendilerine emeklilik kapısını aralayabilecekler. Bu farkın en az 30 Bin TL'yi bulabileceği iddia edildi.