EYT'lileri bekleyen tehlike! Uzman uyardı, SGK tüm ödemeleri geri isteyebilir!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’liler ile alakalı olarak son bir uyarıda bulundu. EYT’lilerin emekli olduktan yıllar sonra bile devlete borçlu çıkabileceklerini söyleyen Özgür Erdursun yaşanabilecek gelişmeleri aktardı.
EYT'lileri bekleyen tehlike! Uzman uyardı, SGK tüm ödemeleri geri isteyebilir!

EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından EYT’liler SGK’ya emeklilik başvurusu yapıyorlar. Mart ayında yaklaşık 1,6 milyon EYT’li emekli olabilmek için SGK’ya başvuru yaptı. SGK’nin iş yükünü 10 kat arttıran bu gelişme ile işlemler güçlükle yapılabiliyor. Başvuruların tamamının işleminin sona ermesi ve emekli maaşına bağlanmaları uzun bir süre devam edecek. Hatta bu işlemin aylarca süreceğini iddia edenler var. Tam da bu konuda bir başka tehlikeyi Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.

SGK uzmanları binlerce EYT'linin emekliliğinin bozulabileceği uyarısında bulundu. SGK kaynaklarına göre işlemlerin hızlandırılması için uzman olmayan personele de 1 günlük eğitimle dosya inceleme işi verildi. Bunun da dosyaların yanlış incelenmesine neden olabileceği belirtildi. EYT dosyaların uzman gözüyle incelendiğinde yanlışlıkla emekli edilmiş çok kişi çıkabileceği, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur arasında geçiş yapmış kişilerinde dosyalarında da hatalar olabileceği uyarısında bulunuldu.

EYT EMEKLİLİK İŞLEMLERİNDE HATA YAPILABİLİR

Emeklilik işlemlerinde hata yapılması durumunda olabilecekleri açıklayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “EYT meselesini çok aceleye getirdiler. Başvurular yoğun olunca işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Burada SGK memurunun bir kabahati yok. O bir an önce vatandaşın işlemi bitsin diye gayret ediyor, fazla mesai yapıyor. Büyük bir baskı altındalar. Bu baskı hata yaptırır.” dedi.

EYT’lilerin emeklilik işlemlerinde yapılabilecek hataları açıklayan Özgür Erdursun, “SGK personelleri EYT’lilerin işlemlerini tamamlarken iki farklı hata yapabilirler. Emekli aylığı hesaplama sisteminde bir hata olabilir. Bu hata fark edildiğinde zaten telafi edilir. Devlet eğer bu tespiti yapar ve EYT’liye sana fazla maaş ödemişiz derse o zaman faizsiz bir şekilde 24 ayda toplam parayı geri isteyebilir. Bu hatalarla karşılaşacağımız neredeyse kesin diyebiliriz. Bu çok da büyük bir sorun oluşturmaz. Vatandaş belki geri ödemede zorlanır ama onda da uzun vade imkanı var.

TÜM MAAŞLAR GERİ İSTENEBİLİR!

Asıl büyük hata şu anda EYT’li bir vatandaşın emekli olduğunu düşünelim. Bu kişinin emeklilik hakkı elde etmediği yıllar sonra tespit edilsin. İşte o zaman işler karışır. SGK bu kişiye emekli olamazsınız diyecek. Mesele 7 yıl sonra fark edildi. 7 yıl içinde ödenen tüm maaşlar geri istenecek. Emeklilik üzerinden yapılan tüm yan ödemeler, kullanılan hizmetlerin bedelleri toplu olarak talep edilir.” şeklinde konuştu.