EYT'lilerin emekli maaşı nasıl yükselir? Sosyal güvenlik uzmanı açıkladı!

EYT’lilerin alacakları emekli maaşlarına dair Sosyal Güvenlik uzmanı Özgür Erdursun çok önemli açıklamalarda bulundu. EYT’liler emekli maaşlarını yükseltebilirler mi?
EYT'lilerin emekli maaşı nasıl yükselir? Sosyal güvenlik uzmanı açıkladı!

EYT yasasının çıkması için artık son bir adım kaldı ve bunun da bu hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor. TBMM’de yasalaşacak olan EYT teklifi Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girecek ve EYT’liler emeklilik başvurusu yapmaya başlayacaklar. Bu süreçte EYT’lilerin en çok merak ettikleri mesele ise ne kadar maaş alacakları oluyor.

EYT’liler SGK sisteminde maaş hesaplama robotu üzerinden yaklaşık emekli maaşlarını görebiliyorlar. Ancak bu maaşın yükseltilip yükseltilemeyeceğine dair araştırmalar yapılıyor. EYT’de koşulları sağlamalarına rağmen bazı vatandaşlar çalışmaya devam ederlerse emekli maaşlarının yükselip yükselmeyeceğini sorguluyorlar. Bu konuda Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun çok önemli açıklamalarda bulunarak EYT’lilere yol gösterdi. Emekli olmadan çalışmaya devam edilirse emekli maaşı yükselir mi?

EYT'LİLERİN EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMALARI!

EYT’lilerin emekli maaşlarına dair bir değerlendirme yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Emeklilik bir defa olunuyor. Bir defa emekli olduğunuzda uzun yıllar o emekli maaşını alacaksınız. Sistemde şu anda bazıları 5.500 TL, bazıları 6.000 TL bazıları da daha yüksek tutarda maaş görüyorlar. Ancak çoğu vatandaşın aylığı düşük oluyor. Düşük aylık alacak olanlar çalışmaya devam ederek maaşlarını yükseltmeyi düşünebiliyorlar. Bazen geç emekli olmak avantajlı olabiliyor. Bazen de çok fazla çalışmanın emekli maaşına herhangi bir etkisi olmuyor.” dedi.

MAAŞI YÜKSEK OLAN ÇALIŞMAYA DEVAM ETSİN!

Emekli maaşının nasıl yükselebileceğine dair bir hesaplama yapan Özgür Erdursun, “Bir kişi 75 Bin TL brüt maaşı varsa emekli olduğunda 15 Bin TL maaş alacak. Bu kişi çalışmaya devam ederse emekli aylığı her ay 225 TL artar. Yılda 2.700 TL kazançlı çıkabilir. 5,5 yılda bu kişi avantaja geçebilir. Ancak maaşınız brüt 40 Bin TL’nin altındaysa çalışmanın herhangi bir faydası yok. Maaşınız 40 Bin TL’nin üstündeyse bu olabilir. Aşağısı için çok zorlamanın da anlamı yok. Onların da maaşı artabilir ama faydası olmayacak. 1 yıl almayacağı emekli aylığını senelerce telafi edemez.” ifadelerini kullandı.

EYT’de emekli olacak çalışanların çok büyük bir kısmının çok yüksek bir brüt maaşı bulunmuyor. Bu kişilerin çalışmaya devam etmeleri halinde emekli maaşlarında kaybedecekleri emekli maaşı kadar bir etkisi olmayacak. Bunun için de düşük maaşlı EYT’lilerin emekliliklerini ertelemesi önerilmiyor.