EYT'yi kaçıranlar dikkat! Bu formülle yaş beklemeden emekli olacaksınız!

EYT yasası ile beraber milyonlarca vatandaş için emeklilik kapısı aralandı. Ancak bir de EYT'yi kaçıranlar bulunuyor. EYT'yi kaçıran bazı vatandaşlar yaş beklemeden emekli olma imkanı bulabiliyorlar.
EYT'yi kaçıranlar dikkat! Bu formülle yaş beklemeden emekli olacaksınız!

Türkiye'de EYT yasası için uzun yıllarca büyük mücadeleler verildi. İnsanlar seslerini siyaset kurumuna duyurabilmek için 24 yıl beklemek zorunda kaldılar. Sonunda seslerini duyurmayı başaran EYT'liler istediklerinin büyük bir kısmını da aldılar. Ancak EYT'yi kıl payı kaçıranlar bu imkandan mahrum olarak uzun yıllar çalışarak veya yaş doldurmayı bekleyerek emekli olmak durumunda kalıyorlar. B kişiler için bazı özel durumlarda SGK tarafından emeklilik imkanı sağlandığı bildirildi. 

EMEKLİLİKTE KADINLAR DAHA AVANTAJLI!

SGK'nın emeklilik sisteminde kadınlara yönelik daha çok pozitif ayrımcılık uygulanabiliyor. Özellikle anneler hem çalışıp hem de çocuklarının bakımlarını üstlendikleri için onlara özel imkanlar veriliyor. Çalışan annelerin engelli çocuklarının olması durumunda ise hem çalışma hayatı hem de ev hayatı bu kişiler için çekilmez hale gelebiliyor. Bunun farkında olan SGK bu annelere yönelik çok özel fırsatlar veriyor. 

ENGELLİ ÇOCUĞU OLANA PRİM DESTEĞİ!

Engelli çocuğu olan kadınlara SGK tarafından prim desteği veriliyor. Çok net bir destek olan bu uygulama sayesinde kadınlar emekli olmak için toplamaları gereken prim gün sayısını yıllar öncesinde toplayabiliyorlar. Bu şekilde uzun yıllar çalışmalarına devam etmek zorunda kalmayan engelli çocuklarının bakımı ile ilgilenmek için daha çok zaman bulabiliyorlar. 

SGK mevzuatına göre EYT kapsamında olmayan kadınların emekli olabilmeleri için 7200 prim günü toplamaları gerekiyor. Çalışan annenin eğer engelli bir çocuğu varsa toplam prim gün sayısının yüzde 25'i kadar SGK tarafından prim eklemesi yapılıyor. Yani 6000 günü olan bir engelli annesi çalışan kadının primleri 7500 güne tamamlanıyor ve emekli olması için daha fazla çalışmasına gerek kalmıyor. 

EMEKLİLİK YAŞI DA DÜŞÜYOR!

Engelli çocuğu olan kadınlara bir başka ek imkan da sağlanıyor. Eğer engelli çocuk bir başkasının bakımına muhtaç ise o zaman emeklilik yaşından da düşüş yapılabiliyor. Kadınlara 58 yaşında verilen emeklilik yaşı duruma göre düşebiliyor. Burada da bir diğer uygulamada olan formül uygulanıyor. 

Engelli çocuk annesi çalışan kadının toplam prim gün sayısının yüzde 25'i kadar emeklilik yaşından indirim uygulanıyor. Yani 6000 prim gün sayısı olan bu kadın çalışana 1.500 gün prim desteği verilerek toplam prim gün sayısı 7500'e yükseltildikten son emeklilik yaşı da 1500 gün düşüyor. Bu da yaklaşık 4 yıllık bir süre oluyor. Bu kadın çalışan 58 yaşında değil 54 yaşında emekli olabiliyor.