Fahiş konut, sıfır araç ve 2.el araba fiyatları devlet kıskacında! Katmerli fiyat dönemi bitti

Pandemi döneminde araç ve konut fiyatlarında yaşanan yükseliş akıl almaz seviyelere ulaşmıştı. Astronomik rakamlar pek çok kişinin artık konut ve araba sahibi olmasını imkansız hale getirmişti. Konut ve araç fiyatlarına müdahale geldi.
Fahiş konut, sıfır araç ve 2.el araba fiyatları devlet kıskacında! Katmerli fiyat dönemi bitti

Koronavirüs salgını dünya tarihinde görülmemiş olaylar yaşanmasına neden olurken ekonomik olarakta çok ağır sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştu. Pandemide hem araç fiyatlarına hem de konut fiyatlarına zam yağmuru yaşanmıştı.

Pandemi döneminde otomobil fabrikalarının zorunlu olarak kapalı kalması, uçuş yasakları ve ülkelerin sınırlarını kapatması ile beraber bozulan tedarik zinciri ile uzun süre sıfır araç üretimi yapılamamıştı. Aynı dönemde insanların hastalık kapma endişesi ile toplu taşımadan uzaklaşması ve kendi aracını satın alma isteği ile arz talep dengesinde büyük bir dengesizlik yaşanmıştı.

KONUT FİYATLARI, SIFIR ARAÇ VE 2.EL ARABA FİYATI NEDEN BU KADAR YÜKSELDİ?

Araba üretimin durması ve talebin bir anda adeta patlaması ile sıfır araç yoka düştü. Sıfır araç almak isteyen kişiler için bekleme süresi 6 aya kadar çıkarken bunda yoka düşen sıfır araba fiyatlarına rekor zamlar yapılmasına neden oldu. Araba almak için uzun süre beklemek istemeyenler ikinci ele yüklenirken bazı modellerde tarihe geçen olaylar yaşandı. Bazı modellerde ikinci el araç fiyatı sıfırından pahalı satıldı.

Fahiş konut, sıfır araç ve 2.el araba fiyatları devlet kıskacında! Katmerli fiyat dönemi bitti

Devamında patlak veren çip krizi ikinci zam dalgasına neden olurken iç piyasada döviz kurunda yaşanan yükseliş ve ÖTV dilimlerinin değişmesi de fiyatları yukarı çekti. Konut fiyatlarında yükseliş ise pandemide zorunlu karantina ile başladı. İnsanların bu dönemde bahçeli ve balkonlu evlere yönelmesi ile fiyatlar artarken yazlık bölgelerde zam yağmuru yaşanmıştı. Sonrasında ise aynı döneme denk gelen yoğun mülteci göçü, inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükseliş nedeniyle yeni konut üretiminin azalması, arsa fiyatlarındaki yükseliş ile beraber ev fiyatları da alev almıştı.

Fahiş konut, sıfır araç ve 2.el araba fiyatları devlet kıskacında! Katmerli fiyat dönemi bitti

KONUT VE ARAÇ FİYATLARINA DEVLET MÜDAHALESİ! EV - ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Hükümet pek çok müdahale ile hem konut hem de araç fiyatlarını düşürecek yeni hamlelerde bulundu. Konut fiyatlarını düşürmek için TOKİ 150 bin sosyal konut projesi ve hazine arazilerinin ucuz fiyatlarla satışa sunulması hamleleri hayata geçirilmeye hazırlanılırken, araç fiyatları için ise dün peş peşe yeni hamleler geldi. 

 İkinci el araç fiyatlarını düşürmek için Türkiye'nin en büyük online ilan siteleri arasında gösterilen ve ikinci el araç satışı yapılan 4 büyük siteye rekabet kurumu tarafından soruşturma açılırken, sıfır araç fiyatları için ise sıfır araca 6 ay satış yasağı ve 5 bin KM sınırının getirileceği ilan edilmişti.