Fatura Zam Rekoru Kırdı! Tek Tıkla Bu Kış Doğalgaz Faturası Kaç TL Gelecek Hesaplama Tablosu

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm dünyada büyük bir enerji krizi yaşanmasına neden olurken doğalgaz fiyatları zam rekoru kırmıştı. Yaz olduğu için hissedilmeyen zamlar kış gelmesi ile cep yakacak! Bu kış doğalgaz kaç TL gelir?
Fatura Zam Rekoru Kırdı! Tek Tıkla Bu Kış Doğalgaz Faturası Kaç TL Gelecek Hesaplama Tablosu

Tüm dünyada büyük bir enerji krizi yaşanırken Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş enerji fiyatlarında rekor zamlara neden olmuştu. Küresel piyasalarda yaşanan rekor yükseliş ne yazık ki Türkiye'de dolar kurunun hızla değer kazanması nedeni ile etkisini daha fazla gösterdi. 

Hem küresel piyasalarda yaşanan artış hem de dolar kurunun değerlenmesi ile doğalgaz fiyatları zam yağmuruna tutuldu. Henüz yaz mevsiminde olunduğu için doğalgaz fiyatlarına gelen zamlar vatandaş tarafından tam olarak hissedilmezken asıl fatura yangının kış mevsiminde yaşanacağı belirtiliyor. 

DOĞALGAZA NE KADAR ZAM GELDİ, BU KIŞ FATURALAR KAÇ TL GELECEK?

Rusya ile Avrupa ülkeleri arasında başlayan doğalgaz savaşı tüm dünyada büyük bir enerji krizi yaşanmasına neden olurken yaşanan süreci değerlendiren ekonomist Oğuz Demir bu kış gelecek doğalgaz faturasını hesapladı. Kış mevsimine girilmesi ile asıl kıyametin kopacağını belirten ekonomist arz kesintilerinin de olabileceği uyarısında bulundu. 

Fatura Zam Rekoru Kırdı! Tek Tıkla Bu Kış Doğalgaz Faturası Kaç TL Gelecek Hesaplama Tablosu

DOĞALGAZIN METREKÜPÜ NE KADAR, KAÇ DOLAR, 1 METREKÜP DOĞALGAZ KAÇ TL?

Doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendiren Oğuz Demir, şu anda piyasada 1000 m3 doğalgaz fiyatının 1300 dolar seviyesinde olduğunu, kış döneminde ise enerji krizi ile bu fiyatın 2 bin 500 - 3 bin dolar seviyesine yükseleceği yönünde duyumlar olduğunu belirtti. 

Buna göre Mart ayında 1.000 TL doğalgaz faturası ödeyen bir ailenin Haziran ayında gelen dev doğalgaz zammı ile birlikte ödeyeceği doğalgaz faturası (fatura tutarını 1,3 ile çarpın) 1.300 TL seviyesine yükselecek. 

Fatura Zam Rekoru Kırdı! Tek Tıkla Bu Kış Doğalgaz Faturası Kaç TL Gelecek Hesaplama Tablosu

Kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda ise bu kış ne yazık ki doğalgaz faturası 2 katına ulaşmış olacak. Yani Mart ayında 1.000 TL ödeyen bir kişinin doğalgaz faturası en az 2 bin 500 liraya fırlayacak. 

Dolar kurunda yaşanacak olası yükselişler ise faturanın tutarını daha da arttıracak. Dolar kuru 17 TL üzerinden hesaplanan bu rakam doların 20 TL seviyesine çıkması durumunda ise doğalgaz faturası 3 bin TL olarak gerçekleşecek. Mart ayında bin lira olan doğalgaz faturası bu nedenle Kasım ayında ne yazık ki bu hesap üzerinden en az 3.000 TL olarak hesaplanacak. Bu hesabın tutup tutmayacağını ise küresel piyasada doğalgaz fiyatı ve iç piyasada dolar kuru belirleyecek.