FED faiz kararı belli oldu! 2-3 Mayıs toplantısından ne karar çıktı?

Amerika Birleşik Devletleri merkez Bankası 8FED) çok kritik olarak değerlendirilen faiz kararını açıkladı. FED'in faiz kararı ne oldu, ne kadar faiz artırımı yapıldı?
FED faiz kararı belli oldu! 2-3 Mayıs toplantısından ne karar çıktı?

Tüm finans piyasaları bu haftanın en önemli veri akışı olan Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanacak faiz kararını bekliyordu. Büyük bir heyecanla bu karar beklenirken FED 2-3 Mayıs toplantısında alınan faiz kararını ilan etti. FED'in faiz kararının piyasalar üzerinde çok kuvvetli bir etki yapması bekleniyor. 

FED FAİZ KARARI AÇIKLAMASI YAPILDI!

FED'in Mayıs 2023 dönemi faiz kararı belli oldu. Yapılan açıklamaya göre FED 25 baz puanlık faiz artırımı yapmaya karar verdi. Faiz artırımı sürecine devam eden FED bu son karar ile beraber faizleri 5.00 - 5.25 aralığına çıkarmış oldu. FED'in açıkladığı faiz kararının başta ABD piyasaları olmak üzere tüm dünya piyasalarında büyük bir etki yapması bekleniyor. 

PİYASA BEKLENTİLERİ NELERDİR?

FED enflasyon ile mücadele kapsamında faiz artırımını bir silah olarak kullanmaya devam ediyor. Faiz artırımları ile ABD enflasyonunda belirli bir aşama kaydedilirken henüz yüzde 2'lik hedefin biraz uzağında bulunuluyor. Piyasalar FED'den faiz artırımı yapmasını istemiyorlar. Bu faiz artırımlarından dolayı ABD'de finansal yapıları çok güçlü olmayan bankalar kendilerini krizin ortasında buldular. İflas tehlikesi yaşayan bankaların ekonomide açacağı yaraların kolay bir şekilde sarılamayacağı için FED'in faiz artırım patikasına son vermesi talep ediliyor. Ancak FED'in en azından bu son toplantıda faiz artırım kararından dönmeyeceği tahmin ediliyordu. Piyasalarda da çok güçlü bir şekilde 25 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi bulunuyordu. FED tam olarak bu beklentiye karşılık verdi. 

POWELL FAİZ ARTIRIMINA SON AÇIKLAMASI MI YAPACAK?

FED'in açıklanan faiz kararı kadar FED Başkanı Jerome Powell'in birazdan yapacağı açıklamaların da önemi bulunuyor. ABD piyasaları Powell tarafından faiz artırımlarına son verildiği şeklinde bir açıklama yapılmasını ve güvercin mesajlar verilmesini bekliyorlar. Bu şekilde bir açıklama yapılması durumunda tüm dünya piyasalarında kartlar yeniden dağıtılacak. Bunun anlamı doların daha fazla güçlenmeyeceği olarak yorumlanıyor. Böyle bir açıklama ile altın piyasası da üzerindeki FED baskısından büyük bir oranda kurtulmuş olacak. Beklenti ise böyle bir açıklama neticesinde altın fiyatlarının sert yükseleceği şeklinde. Bundan dolayı 21:30'da Powell'in yapacağı açıklamalar tüm dünya tarafından merakla bekleniyor.