İkinci el otomobil satışlarına 6 ay ve 6.000 km sınırı getirildi! Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile ikinci el araç satışında 6 ay ve 6.000 km şartı getirildi. İkinci el araç satışlarına getirilen yeni kurallar neler?
İkinci el otomobil satışlarına 6 ay ve 6.000 km sınırı getirildi! Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı!

Otomobil piyasasında yaşanan önemli sıkıntılardan birisine Ticaret Bakanlığı tarafından resmen neşter vuruldu. İkinci el otomobil piyasasında yer alan bazı büyük firmalar sıfır kilometre araçları filo şeklinde satın alıp daha sonra bu araçları satışa çıkarıyordular. Böylelikle sıfır araçlar bulunamazken satın alınan araçlar yüksek bedellerle vatandaşlara satılıyordu. Bu da ikinci el araçların fiyatlarının artışına neden oluyordu. Yaşanan bu probleme Ticaret Bakanlığı tarafından resmen önlem alındı.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI!

Ticaret Bakanlığı tarafından bugünkü Resmi Gazete’de, “İkinci El Motorlu kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe “Pazarlama ve satış kısıtlaması” başlığına geçici bir madde eklendi. Buna göre ikinci el otomobil satışı ile iştigal edenler otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6.000 km geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan ve dolaylı olarak satışını gerçekleştiremeyecekler.

6 AY VE 6.000 KM ŞARTI GELDİ!

Eklenen geçici madde gereği satın alınan sıfır kilometre bir araç tescil edildiği tarihten itibaren en erken 6 ay sonra satılabilecek. Üstelik satışa çıkarıldığı tarihte bu otomobilin 6.000 km’yi geçmesi şartı aranacak. Bu iki şartın karşılanmadığı durumlarda bu kapsamda olan ikinci el araçların satışı yapılamayacak. Firmalar toplu halde sıfır km araçları satın alıp onları bekletip piyasaya ikinci el araç olarak piyasaya süremeyecekler. Araçlar 6 ay bekletilse dahi 6.000 km’yi geçmeleri gerekecek.

İkinci el otomobil satışlarına 6 ay ve 6.000 km sınırı getirildi! Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yapılan yönetmelik değişikliği bugün yürürlüğe girdi. 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtları 15 Eylül 2022 tarihine kadar 6 ay ve 6.000 km şartı olmaksızın satılabilecek. Bu tarihten sonra ise eski tarihli tesciller de kapsam içerisine alınacak.

Öte yandan ikinci el araçlar için getirilen satış sınırlandırılması 1 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek. Ticaret Bakanlığı bu tarihi 6 ay daha uzatmaya yetkili olacak.