JPMorgan'dan seçim sonrası tahminler! Dolar kuru ne kadar olacak, faizler yüzde kaça çıkacak?

Dünyaca ünlü yatırım bankası JPMorgan tarafından Türkiye ekonomisine dair bir rapor hazırlanarak seçim sonrası finansal beklentiler açıklandı. Seçim senaryolarını masaya yatıran JPMorgan ekonomistleri tahminlerini açıkladılar.
JPMorgan'dan seçim sonrası tahminler! Dolar kuru ne kadar olacak, faizler yüzde kaça çıkacak?

Dünyada önemli finans kuruluşları Türkiye ekonomisi ile seçim ilişkisine dair büyük bir ilgi gösteriyorlar. Türkiye ekonomisinde 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerden sonra hangi değişiklikler yaşanabileceğine dair raporlar hazırlayan finans kuruluşları arasında dev yatırım bankası JPMorgan da eklendi. JPMorgan analistleri tarafından Türkiye ekonomisinin seçim sonrası görünümüne dair farklı senaryoların yer aldığı bir rapor yayınlandı.

DOLAR KURU TAHMİNİ!

JPMorgan raporunda seçim sonuçlarından bağımsız olarak 2023’ün ikinci yarısında makro ekonomik düzenlemelerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi. Dev bankanın kıdemli analistleri seçim sonrasında ortodoks politikalara dönülse dahi yüksek votalite gerekçesiyle Türk lirasında değer kayıplarının sürmesini beklediklerini duyurdular. Bu sürecin sonucunda şirketlerin döviz taleplerinin artması ve Merkez Bankası’nın rezervlerini artırmak istemesi gibi nedenlerden dolayı dolar kurunda seçim sonra 24 – 25 TL seviyesinin görülebileceğinin altı çizildi.

Açıklamada “Sonrasında ortodoks makroekonomik politikalara dönülecek bir senaryoda Lira’da gerçek bir değer kazancı trendi görülebilir.” ifadesi yer aldı.

5-10 yıllık tahvil getirilerinde adil değerin yüzde 26-33 olduğunu öngören analistler “enflasyon hedefli Ortodoks politikalara dönüş senaryosunda faizler yüzde 25 ile zirveyi görebilir. Şu anki makroekonomik politikaların sürmesi durumunda tahvil getirilerinde seçim sonrası çok değişim beklemiyoruz, devamında ise ılımlı yükseliş olabilir” değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ KAÇ YAPACAK?

Türkiye ekonomisinde seçim sonrasında ortodoks politikalara dönülmesi durumunda Merkez Bankası’nın 2023 yılının 3. çeyreğinde politika faizini yüzde 8,5 noktasında yüzde 30’a yükselteceği JPMorgan analistleri tarafından tahmin edildi. Aynı analistler politika faizinin yüzde 40 seviyeye çıkması ihtimalinin de olduğunu da belirterek, “Eğer 3. çeyrekte yeterli faiz artışı olmazsa makro dengesizlikler artabilir ve çok daha fazla faiz artışı gerekli olabilir.” dediler.

JPMorgan analistleri Türkiye’nin büyüme tahminleri ile alakalı da bir değerlendirme yaptılar. 2023 yılında küresel yavaşlamanın da etkili olmasıyla Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çeken analistler 2023 yılında büyüme rakamının yüzde 2,5 olabileceğini tahmin ettiler.

Uluslararası finans kuruluşları son günlerde yaptıkları tahminlerle seçim sonrası yapılacak olan ekonomi politikası değişimi ile bir süre sonra Türk lirasının değer kazanacağına dikkat çekiyorlar. Hatta bir yıl içerisinde Türk lirasında yüzde 12 değer kazancı olabileceğine dair tahminler yapılmaya başlandı.