JPMorgan'dan Türkiye raporu! 2022 yıl sonu enflasyon tahmini!

Dünyaca ünlü yatırım bankası JPMorgan açıklanan son enflasyon rakamlarının ardından Türkiye raporu yayınladı. Türkiye’de risklerin yukarı yönlü olduğunu duyuran dev banka yıl sonu enflasyon tahminini de açıkladı.
JPMorgan'dan Türkiye raporu! 2022 yıl sonu enflasyon tahmini!

Türkiye’de yüksek enflasyon sorunu yabancılar tarafından da çok yakından takip edilmeye devam ediliyor. Yıllık enflasyonun TÜİK rakamlarına göre yüzde 80’a dayanması çok ciddi bir sorun olarak değerlendiriliyor. Dünyaca ünlü dev yatırım bankası JPMorgan da Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak yeni bir rapor yayınladı.

JPMORGAN'DAN TÜRKİYE İNCELEMESİ

Türkiye’de açıklanan son aylık enflasyonun yüzde 2,4 olarak duyurulmasını sürpriz olarak değerlendiren JPMorgan’ın kıdemli ekonomistleri marjinal olarak aşağı yönlü açıklamasını yaptılar. Küresel fiyatlardaki gerilemenin yerel enerji fiyatlarında aylık düşüşleri sağladığı bildirildi. Geri kalan tüm alt kategorileri aynı bağlamda değerlendiren rapora göre fiyat baskılarının devam ettiği gözlemi paylaşıldı.

JPMorgan’ın ekonomistleri Türkiye ekonomisinde fiyat baskılarının güçlenmeye devam etmesini beklediklerini duyurdular. Bunun gerekçelerinin ise aşırı gevşek para politikası, TL’de meydana gelen değer kayıplarının sürmesi, politika güvenirliliğinin azalması olduğunu ilan ettiler. Yılın kalan bölümünde ise Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon sorunu ile karşı karşıya kalmaya devam edeceği tahmini yapıldı.

YIL SONUNDA YÜZDE KAÇ ENFLASYON OLACAK?

JPMorgan tarafından açıklanan raporda Türkiye’de yıl sonunda beklenen enflasyon rakamına dair de tahminde bulunuldu. Buna göre 2022 yıl sonunda Türkiye’de yüzde 63,1 oranında enflasyon olacak. Bu oranın Merkez Bankası’nın enflasyon tahminine oldukça yakın olması dikkatlerden kaçmadı. Merkez Bankası da yıl sonu enflasyon tahmininde kısa bir süre önce güncelleme yapmış ve beklentiyi yüzde 50 olarak duyurmuştu.

JPMorgan tarafından yayınlanan Türkiye raporunda risklerin yukarı yönlü olduğu tespiti de yapıldı. Enflasyonun yükselmeye devam edeceğini tahmin eden kıdemli ekonomistler Merkez Bankası’nın politika faizinin daha da negatifleşeceğini söylediler.

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2022 döneminde yüzde 79,6 oranındaki enflasyon son 24 yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti. Yıllık enflasyon son 14 aydır aralıksız yükselmeye devam ediyor.