KDK'dan emekli ödemeleri kararı! Paralar yeniden yatırılacak!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından emeklilerin ikramiye ödemelerine dair yeni bir tavsiye kararı alındı. SGK emeklilere ödemeleri yeniden yapacak ve ayrıca ek tedbirler alacak.
KDK'dan emekli ödemeleri kararı! Paralar yeniden yatırılacak!

Türkiye’de geçmişi çok fazla eski olmayan kurumlardan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) buna rağmen vatandaşların çözülemeyen sorunlarına çözüm olabiliyor. Vatandaşların kamu kurum ve kuruluşları ile olan sorunlarını inceleyen ve buna bağlı olarak tavsiye kararları veren Kamu Denetçiliği Kurumu son olarak emeklilere yönelik bir sorunu çözüme kavuşturdu.

KDK EMEKLİ ÖDEMESİ SORUNUNU ÇÖZDÜ!

KDK’ya başvuru yapan bir emekli vatandaş 2020 yılında emekli olduğunu, katsayı artışından dolayı bir ikramiye farkı alması gerektiğini iletti. Bu emekli vatandaş ikramiye farkı alacağının e-Devlet’te tanımlı hesaba gönderildiğini belirtti. Ancak bu paradan vatandaşın haberi yoktu ve yıl sonuna gelindiğinde para SGK’ya otomatik olarak iade edildi.

Emekli vatandaş ikramiye farkı meselesini çok daha sonradan öğrenince paranın kendisine iadesini istedi. Ancak para kendisine 2022 yılında gönderilebildi ve bu geçen sürede de mağdur oldu. KDK’ya şikayetçi olan emekli vatandaş SGK’nın kendisine yazı yazıp bilgilendirdiklerini söylediğini ama kendisine herhangi bir bildirim yapılmadığını iletti.

KDK, ilgili kanunca yapılan fark emekli ikramiyesi ödeme işlemlerinde, ilgililere bu hakkın hatırlatılmasını ve ödeme bildiriminde bulunulmasını temin etmek üzere mevcut uygulamanın gözden geçirilerek gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik işlem yapılması için SGK Başkanlığına tavsiye kararı verdi.

Karar üzerine ikramiye farklarının vatandaşın doğrudan banka hesaplarına gönderilmesi için çalışmalara başlandı. SGK, ödemeye ilişkin bilgilendirme yazılarının normal posta ile borç bildirim yazılarının ise iadeli taahhütlü olarak ilgililere gönderildiğini; ayrıca SMS'le bilgilendirme talep edenlerin sisteme kayıtlı GSM numaralarına bilgilendirme yapıldığını belirtti.

SGK ÖDEMELERİ BANKA HESAPLARINA GÖNDERECEK

SGK yaşanan bu ödeme aksamasının ardından konuya müdahale edildiğini bildirildi. Artık e-devlet üzerinden ödeme bilgilerinin görüntülenip ve bu ödemelerin vatandaşların TC kimlik numaralarına gönderilmesi devre dışı bırakılacak. Bunun yerine ise para doğrudan emekli vatandaşın banka hesabına yatırılacak ve bu şekilde bildirim konusu da mesele olmaktan çıkacak.