Kıdem tazminatı hesaplamaları değişti! 10 yıllık çalışan artık bu parayı alacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı milyonlarca çalışanı ilgilendiren 2023 yılı kıdem tazminatı tavanını açıkladı. Bu gelişmeyle kıdem tazminatı hesaplamaları da değişti.
Kıdem tazminatı hesaplamaları değişti! 10 yıllık çalışan artık bu parayı alacak!

Türkiye’de milyonlarca çalışanın kıdem tazminatı hesaplamalarında resmen değişiklik yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 yılı için kıdem tazminatı tavan ücretini açıkladı. Bu açıklamayla beraber kıdem tazminatı hesaplamaları da baştan yapılacak. İşten kıdem tazminatı alma hakkı ile ayrılanlar ya da emeklilik için istifa edenler bu yeni rakamlar üzerinden yapılacak hesaplamalarla kıdem tazminatı alabilecekler.

KIDEM TAZMİNATI YILLIK TAVAN TUTARI 2023

Kıdem tazminatı 2023 yıllık tavan tutarına dair Hazine ve Maliye Bakanlığı bir güncelleme yaptı. Buna göre kıdem tazminatında yıllık tavan tutarı 17.904 TL’ye yükseltildi. Kıdem tazminatı hesaplamasında her yıl için bir çalışanın alabileceği en yüksek tutar bu olacak. Çalışanların maaşları veya prime esas kazançları ne kadar yüksek olursa olsun kıdem tazminatının yıllık üst tutarı 17.904 TL’yi aşamayacak.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı hesaplamasında özel bir sistem uygulanmaktadır. Bir çalışanın kıdem tazminatı almayı hak etmesi durumunda o iş yerinde çalıştığı her bir yıl için 30 günlük brüt ücret tutarı kadar kıdem tazminatı almaktadır. Bu kıdem tazminatı hesaplamasında çalışana düzenli olarak ödenen ücretler de katılmaktadır. Bu ücretler yol parası, yemek parası, düzenli ödenen ikramiyeler gibi kazançları kapsamaktadır. Kıdem tazminatından da damga vergisi haricinde herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Çalışanların alabileceği kıdem tazminatı ise bir yıl için 17.904 TL’yi geçemeyecek.

10 YIL ÇALIŞAN NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIR?

Kıdem tazminatı tutarı hesaplanırken çalışanın brüt kazancı esas alınıyor. Bunun için de her çalışanın kıdem tazminatı değişmektedir. Asgari ücretle çalışan bir işçi çalıştığı her yıl için 10.008 TL kıdem tazminatı alabilir. 10 yıl çalışması halinde toplam kıdem tazminatı 100.080 TL olacaktır. Bu tutardan damga vergisi kesintisi yapıldıktan sonra işçiye ödeme yapılır.

Prime esas kazancı en üst seviyede olan bir çalışanın tavandan kıdem tazminatı alması durumunda her yıl için 17.904 TL kıdem tazminatı alma hakkı olmaktadır. 10 yıllık kıdem tazminatı ise 170.940 TL olarak hesaplanmaktadır. Bu çok yüksek brüt kazancı olan çalışanlar için geçerli olan hesaplamadır.