Kredi kullanacaklar dikkat bankalarda oranlar değişti! Konut, ihtiyaç, taşıt ve ticari kredilerde faizler ne kadar?

Bankaların sunduğu ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde faizler değişti. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 25’e çıkarması ile birlikte kredilerde faiz de 4 ay içinde 2 katına yükseldi. İşte detaylar…
Kredi kullanacaklar dikkat bankalarda oranlar değişti! Konut, ihtiyaç, taşıt ve ticari kredilerde faizler ne kadar?

Geçtiğimiz yıllar itibariyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faiz kararlarında attığı adımlar Türkiye ekonomisinde en önemli belirleyici etkenlerden biri oldu. Pandemi dönemi itibariyle politika faizinde indirimler uygulayan Merkez Bankası, son dönemde ise yukarı yönlü karar değişikliğini uygulamaya aldı. Merkez Bankası’nın son aylarda üst üste aldığı kararlar ile birlikte kredilerde sunulan faizler de değişti. Taşıt, konut, ihtiyaç ve ticari kredilerde faizler yaklaşık 2 katına çıktı.

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25 seviyesine çıkardığı süreçte bankaların sunduğu konut, taşıt, ihtiyaç ve ticari kredilerde faiz oranları da değişti. Bununla birlikte yüzde 30 seviyelerinde bulunan ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 60 seviyesine çıkarıldı. Öte yandan bu süreçte yüzde 20 faiz oranı bulunan taşıt kredilerinde ise bu oran yüzde 46’ya, konut kredisi faizleri ise yüzde 16’dan yüzde 38’e ve ticari kredilerde faiz oranı da yüzde 14’ten yüzde 40’a çıkarıldı. İşte detaylar…

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİNDE 2 HAFTALIK ARTIŞ

4-carj.jpg

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 4 ayda politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 25 seviyesine çıkardı. Bu 4 aylık süreçte ihtiyaç, konut, taşıt ve ticari kredilerde faiz oranı ise 2 katına çıktı. Merkez Bankası’nın politika faizi hamleleri kredi faizlerine de yansırken, bankalarda ortalama ihtiyaç kredisi faizleri sadece geçtiğimiz hafta yaklaşık 7 puan artarak yüzde 59,71 seviyesine ulaştı.

Öte yandan ihtiyaç kredisi faiz oranlarında 2 haftalık yükseliş ise 13 puanı da aştı. Ortaya çıkan tabloya göre seçim öncesi yüzde 30 seviyelerinde bulunan ihtiyaç kredisi faiz oranları, 4 ayda 2 katına çıkmış oldu.

HANGİ KREDİ FAİZİ NE KADAR ARTTI?

Ortalama taşıt kredisi faizleri geçen hafta yaklaşık 10 puan artışla yüzde 46,46’ya yükseldi ve seçim öncesi faizler yüzde 20 seviyelerinde bulunuyordu. Diğer yandan limit düşük tutulmuş olsa da seçim öncesi yüzde 16 seviyelerini gören konut kredisi faizleri de geçen hafta yüzde 38,85’e ulaştı. Bir diğer yandan seçim öncesi yüzde 14’e gerileyen ticari kredi faizleri ise geçen hafta yüzde 40,87 seviyesine ulaştı.