Maaş zamları netleşiyor! Memurlar ve emekliler için yeni zam hesaplaması!

Emekli ve memur maaşlarına dair yapılacak olan Temmuz zamları için hesaplamalar biraz daha netleşmeye başladı. Maaşlara Temmuz ayında yüzde kaç zam yapılacak?
Maaş zamları netleşiyor! Memurlar ve emekliler için yeni zam hesaplaması!

Temmuz ayında maaşlara yapılacak olan zamlar emeklilerin ve memurların ana gündemleri haline geldi. Aylardır bu maaş zamlarına dair bazı teknik hesaplamalar yapılıyor. Yapılan yeni hesaplamada ise maaşlara yapılacak zam oranı biraz daha netleşmeye başladı. Mayıs ayının enflasyon rakamının da açıklanması ile belirsizlik biraz daha ortadan kalktı.

ENFLASYON FARKI NE KADAR?

TÜİK yılın ilk 5 ayının enflasyon oranını yüzde 15,26 olarak açıkladı. Mayıs ayında bedava doğalgaz nedeniyle aylık yüzde 0,04 oranında çıkan enflasyon emeklilerin ve memurların maaş zamlarını olumsuz etkiledi. SSK ve Bağkur emeklilerinin Temmuz ayında yüzde 15,26 oranında maaş zamları kesinleşti. Memurlar için ise kesinleşen zam oranı yüzde 13,13 oldu. Bu oranların üzerine farklı eklemeler yapılarak zam oranı daha da yükseltilecek.

REFAH PAYI EKLENECEK!

Sadece enflasyon farkına bakılarak maaş zamları hesaplanması durumunda hem emekliler hem de memurlar düşük bir zamma razı gelmek zorunda kalacaklardır. Ancak bu zamma bir de refah payı artışı eklenecek. Ocak ayında da maaş zammı hesaplamasında aynı formül uygulanmıştı. Ocak ayında memurlar yüzde 13,52, emekliler ise yüzde 14,60 oranlarında refah payı almışlardı. Bu oranın yüzde kaç olacağına dair bir hesaplama formülü bulunmuyor.

TEMMUZ ZAMLARI YÜZDE KAÇ OLUR?

Temmuz ayında yapılacak olan zammın ne kadar olacağına dair bazı hesaplamalar ve öngörüler bulunuyor. Öncelikle yeni ekonomi yönetiminin konuya bakışı belirleyici olacak. Kamu maliyesinde disiplini önceleyen bir yönetim tarzı uygulanması kesin gözüyle bakılırken bol keseden maaş dağıtma geleneği rafa kalkabilir. Bu durumda refah payı artışı da sınırlı olacaktır.

Şu anda yapılan hesaplamalara göre memurların kesinleşen maaş zamları yüzde 13,13 oldu. Haziran ayında yüksek bir enflasyon rakamının çıkmasının imkanı yine olmayacak ve memurların maaş zamları en fazla yüzde 14’ü bulabilecek. Refah payı eklemesi ile bu oranın yüzde 25’e yükseltilmesi mümkün olacak.

Emeklilerin maaş zamlarının kesinleşen tutarı şu anda yüzde 15,26 oldu. Bu rakama da Haziran enflasyonu eklenecek ve en fazla yüzde 16 olabilecek. Refah payı ile bu oran da yüzde 25’e yükseltilebilecek. Hem emekliler hem de memurlar için en kuvvetli ihtimale göre maaş zammı oranı yüzde 25 olabilecek.