Maaşlar 3.753 TL artıyor! EYT'liler için yeni fırsat belli oldu!

EYT ile emekli olup yeniden çalışmaya başlayacaklara sağlanacak olan prim desteği ile alakalı olarak detaylar belli oldu. Buna göre çalışmaya başlayan EYT emeklilerinin maaşlarında 3.753 TL’ye kadar yükselme olabilecek.
Maaşlar 3.753 TL artıyor! EYT'liler için yeni fırsat belli oldu!

EYT ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Çıkarılan yeni yasa ile beraber EYT ile emekli olanlara yeniden çalışma imkanı sağlanmış ve aynı iş yerinde çalışmaya devam etmek koşuluyla prim desteği verilecek. Sosyal Güvenlik Destek Primi’nde 5 puanlık bir indirim yapılacak. Bu prim indirimi ile çalışan EYT’li emeklilerin maaşları da yükselecek.

ŞARTLAR AÇIKLANDI!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile 5 puanlık indirimin nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntıları belirledi. Prim indirimi uygulanabilmesi için aranan başlıca şartlar şunlar:

-Çalışanın işten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebi nedeniyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalı.

-Çalışan 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebinde bulunmalı ve bu talebe istinaden 5510 Sayılı Kanun’un EYT’lilere emekliliği düzenleyen geçici 95’inci maddesi kapsamında ilk defa emekli aylığı bağlanmalı.

-İşyeri özel sektör işverenine ait olmalı.

-Aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yasal süresi içinde verilmeli.

-Tahakkuk eden primler yasal süresi içinde ödenmeli.

-İşverenin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmamalı.

-İşverenin çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespit bulunmamalı.

Bu şartların varlığı halinde 5 puanlık prim indirimi uygulanacak.

MAAŞLAR YÜKSELECEK!

EYT ile emekli olup prim desteği alarak yeniden çalışmaya başlayacak olan EYT’lilerin işverenlerinden alacakları maaşlar bir miktar daha yüksek olacak. Sosyal güvenlik destek primi brüt ücretler üzerinden alınıyor. Brüt ücretler ise en az 10.008 TL ve en fazla 75.060 TL olabiliyor. Bu hesaplamaya göre prim indiriminin tutarı 500 TL ile 3.753 TL arasında değişiyor.

Bir çalışanın brüt kazancı 40.000 TL ise normalde bu çalışanın brüt maaşından 3.000 TL işçi, 9.800 TL de işveren payı olacak şekilde toplamda 12.800 TL sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyor. EYT’den emekli olup yeniden aynı iş yerinde çalışmaya başlayarak prim desteği alması durumunda brüt maaşından 3.000 TL işçi, 10.800 TL kesinti yapılıyor. Bu 2.000 TL’lik farkı Hazine karşılarken çalışana maaşı 2.000 TL fazla ödeniyor. Bu şekilde brüt maaşın tutarına göre maaşlarda 3.753 TL'ye kadar artış yapılabiliyor.