Maliyetler arttı, fiyatlar patladı! Kurbanlık fiyatları açıklandı!

2023 kurban fiyatları belli olmaya başladı. Bu yıl kurban kesecek olan vatandaşlar geçtiğimiz yıla göre çok daha yüksek bedeller ödemek zorunda kalacaklar. Kurbanlık fiyatları ne kadar olacak?
Maliyetler arttı, fiyatlar patladı! Kurbanlık fiyatları açıklandı!

Kurban Bayramına yaklaşık olarak bir aylık bir süre kaldı. Artık hayvan pazarları kurulup kurbanlıklar pazara çıkarılmaya başlanacak. Bunun için hazırlıklar son aşamaya gelirken fiyatlar hakkında da net bilgiler belli oldu. Geçtiğimiz yıl kurbanlık alan vatandaşlar bu yıl kilogram başı 100 TL daha fazla ödemek durumunda olacaklar.

YÜZDE 150 ZAM!

Kurbanlık fiyatlarının standart bir uygulaması bulunmuyor ama ortalama bir fiyat uygulaması yapılıyor. Kurbanlık olarak satılan büyükbaş hayvanların kilosu geçtiğimiz yıl 65 TL’den satılmıştı. Bu yıl ise bu fiyatta yüzde 150 oranında zam yapıldı. Kurbanlık canlı hayvanın kilogram fiyatı ortalama 165 TL oldu. Bu fiyat üzerinden fiyatlama yapılacak ve illere göre bu fiyat artıp azalabilecek.

KURBANLIK FİYATI HESAPLAMA!

Kurbanlık büyükbaş hayvanlar canlı kilogram üzerinden yaklaşık bir fiyatlama yapılarak satılıyor. Bu hayvan kesildiğinde yüzde 45 oranında fire veriliyor. Elde kalan etin kilogram fiyatı ise ortalama 300 TL olacak. Bu hesaplamaya göre 300 kiloluk bir dana 50 Bin TL’ye, 850 kiloluk bir büyükbaş hayvan ise 150 Bin TL’ye satılacak. Bu yıl 150 Bin TL’ye satılacak olan bir büyükbaş kurbanlık geçtiğimiz yıl yaklaşık 45 Bin TL’ye satılıyordu. Son 1 yıl içerisinde meydana gelen maliyet artışlarından dolayı kurbanlık fiyatları oldukça yükseldi.

VEKALETLE KESİM ÜCRETLERİ AÇIKLANDI!

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl vekaletle kurban ücretlerini açıklıyor. Diyanet’e vekalet veren vatandaşlar adına bu kurbanlıklar kesilerek etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. 2023 yılı için vekaletle yurt içi kurban kesim ücreti 5.950 TL olarak belirlendi. Yurt dışında vekaletle kurban kesim ücreti ise 2.750 TL oldu.

CANLI HAYVAN AZALDI FİYATLAR PATLADI!

Kurbanlık hayvanlar ve fiyatları hakkında açıklama yapan Ankara Kırmızı Et Birliği Başkanı Sedat Akbulut, “Geçtiğimiz yıla göre kurbanlık fiyatlarında yüzde 150 oranında artış oldu. Canlı hayvan sayısında azalma olduğu için fiyatlar biraz fazla yükseldi. Maliyetlerde de artış oldu. Kurbanlık hayvan yetiştirenlerin maliyetlerinde yüzde 140 oranında artış oldu. Kurbanlık fiyatlarındaki yükselme işte bu maliyet artışından kaynaklanıyor. Kimsenin ekstra bir kazanç peşinde olduğunu düşünmüyorum.” dedi.