Merkez Bankası açıkladı! Seçim öncesi son faiz kararı belli oldu!

Merkez Bankası'nın Nisan ayı faiz kararı belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında seçim öncesinde son faiz kararı verildi. Merkez Bankası'nın faiz kararı ne oldu?
Merkez Bankası açıkladı! Seçim öncesi son faiz kararı belli oldu!

Türkiye ekonomisi için önemli olduğu şeklinde değerlendirmeler yapılan Nisan 2023 dönemi Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) bugün toplanarak Nisan ayı toplantısını gerçekleştirdi. Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yönetiminde yapılan PPK toplantısından Nisan 2023 döneminin faiz kararı çıktı. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLAMASI YAPILDI!

Merkez Bankası'nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan karara göre Nisan ayına dair faiz kararı kesinleşti. Para Politikaları Kurulu (PPK) üyelerinin ortak kararı ile Nisan ayında politika faizinin sabit tutulması kararlaştırıldı. Buna göre Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,50'de sabit tuttu. Faizlerde herhangi bir değişim yapmayan Merkez Bankası, mevcut para politikası ile ekonomik göstergelerin dengede tutulacağı değerlendirmesini yaptı. 

SÜRPRİZ YAPILMADI!

Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu faiz kararının hem siyasal hem de ekonomik olarak büyük bir önemi bulunuyordu. Piyasalar Merkez Bankası'nın faizlerde indirim veya artırım yapmasını beklemiyordu. Açıklanan karar da bu açıdan sürpriz olmadı ve beklentiler karşılandı. Siyasal olarak bu karar seçim öncesinin son faiz kararıydı. Merkez Bankası faizlerde değişiklik yaparak herhangi bir tartışma içerisinde yer almamayı tercih etti. Dünyada merkez bankalarının faiz artırdığı dönemde faiz indiren Merkez Bankası özellikle ekonomistlerin tepkilerini çekiyordu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN FAİZLERİN İNECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönlendirmeleri ile Merkez Bankası faiz indirimleri yapmaya başlamıştı. Bu faiz indirimlerinin başladığı süreçten itibaren ise enflasyonda artışlar meydana gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuç" teorisi ile hareket eden Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu buna uygun olacak şekilde ardı ardına faiz indirimleri yapmıştı. Son olarak geçtiğimiz hafta sonu bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevde kaldığı sürece faiz indirimlerine devam edeceklerini duyurdu. Seçimlerden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevine devam etmesi durumunda Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. 

DOLAR KURU ETKİLENİR Mİ?

Merkez Bankası'nın faiz kararının dolar kuruna yansıması da merak konusu oluyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlamadığı dönemde alınan faiz kararları dolar kurunu etkiliyordu. Ancak faiz indirimleri yapılıp eksi reel faizler ortaya çıkınca bu etki kayboldu. Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmasının artık yabancı yatırımcının yatırım kararını etkileyecek bir etkisi kalmadı. Dolayısıyla dolar kuru da bundan etkilenmez hale geldi. Faiz kararlarının dolar kurunu etkilemesi çok sınırlı kalıyor.