Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan dolar kuru açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu dolar kuru açıklaması yaptı. İkili kur sistemi eleştirilerine sert çıkan Şahap Kavcıoğlu böyle bir durumun olmadığını söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan dolar kuru açıklaması!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün düzenlenen 2023 yılı ikinci enflasyon raporu tanıtım töreni sonrasında gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Bir gazetecinin ikili kur sistemi hakkında soru sorması üzerine cevap veren Şahap Kavcıoğlu bu iddiayı kesin bir dille reddetti.

İKİLİ KUR SİSTEMİ AÇIKLAMASI

İkili kur sisteminin olmadığını belirten Şahap Kavcıoğlu, “İkili kur sistemi diye bir durum asla yok. Kapalıçarşı her zaman merkez Bankası’nın kurları üzerinden işlem yapar. Bu fark bazen açılır, bazen de kapanır. Bunu da talep belirler. Seçim öncesi bunu yeni bir durummuş gibi ortaya koyup gazete manşetlerine taşıyorlar. Çok ağır bir kelime kullanabilirim ama kullanmayacağım. Merkez Bankası bu ülkenin en itibarlı kurumudur. Bence herkes yorum yaparken dikkat etmeli ve buna göre konuşmalı. Merkez Bankası’nın ne yaptığı ve politikaları çok net ve şeffaf. Bizim uyguladığımız para politikası neyse, hangi stratejileri belirlemiş ve bunu da açıklamışsak ona uygun bir şekilde devam etmektedir.” dedi.

SERBEST PİYASADA FARK 1 TL’YE YAKIN

Merkez Bankası’nın döviz kurları ile şu anda serbest piyasa arasındaki kur farkı yaklaşık 1 TL’yi buluyor. Bugün 19,48 TL olarak açıklanan Merkez Bankası dolar kuru serbest piyasada 20,35 TL’den işlem görüyor. Ayrıca bankalarda da fark yaklaşık 1 TL oluyor. Merkez Bankası’nın bir süre önce bankalara bir talimat göndererek dövizde makas aralığının açılmasını istediği iddia edilmişti.

Dolar kuru ile alakalı olarak Merkez Bankası liralaşma stratejisi kapsamında politikalar ortaya koyarken vatandaşların dolara yönlenmemesi için çeşitli tedbirler devreye sokulabiliyor. Bu tedbirlerin başında da bankalara getirilen döviz mevduatları karşılığındaki zorunlu karşılıklar oluyor.