Merkez Bankası enflasyon tahmini! Yıl sonunda enflasyon yüzde kaç olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu 2023 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminleri belli oldu.
Merkez Bankası enflasyon tahmini! Yıl sonunda enflasyon yüzde kaç olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu 2023 yılının ikinci enflasyon raporunun açıklanması sebebiyle bir basın toplantısı düzenledi. Enflasyon gelişmeleri hakkında kamuoyunu bilgilendiren Şahap Kavcıoğlu enflasyonun düşüş eğiliminde ilerlediğini ifade etti.

KÜRESEL ENFLASYONDA YUKARI YÖNLÜ RİSKLER

Enflasyon hakkında değerlendirmeler yapan Şahap Kavcıoğlu, “Küresel enflasyonda yukarı yönlü riskler canlı kalmaya devam ediyor. Küresel çekirdek enflasyonda düşüşler ise daha yavaş gerçekleşiyor. Son dönemlerde gelişmiş ülkelerde yaşanan bankacılık sektörü kaynaklı sıkıntılar bu ülkelerde finansal risklerin artışına yol açtı. Türk bankacılık sektörü ise güvenli ve sağlam görünümüne devam ediyor. GSYH, 2021 yılındaki güçlü performansını 2022 yılında da sürdürerek yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Her iki dönemde de Türkiye ekonomisi, küresel ölçekte en yüksek büyüyen ekonomiler arasında yerini almıştır. Ülkemiz sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir.” dedi.

FİYAT ARTIŞ ORANLARINDA YAVAŞLAMA!

Şahap Kavcıoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz, fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Son dönemde çekirdek göstergeler Ekim 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyelere gerilemiştir. TL ticari kredi faizleri 2022 yılı Temmuz ayından itibaren politika faizimizle uyumlu olarak 18 puan civarında azalmıştır. 10 yıl vadeli TL menkul kıymet faizleri de 2022 yılı Mart ayından bu yana gerileyerek 15 puana yakın düşüş göstermiştir. Kararlılıkla yürüttüğümüz hedefli kredi politikamızın etkinliği sayesinde 2021 yılının ilk çeyreğinde TL firma kredisi kullandırımlarının yüzde 40’ının altında olan KOBİ payı, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 43’e, 2023’te ise yüzde 62’ye yükselmiştir.”

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ!

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri de şahap Kavcıoğlu tarafından açıklandı. Buna göre 2023 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 27,9 olarak açıklandı. Daha önce bu tahmin yüzde 22 olarak açıklanmıştı. 2023 yıl sonu Merkez Bankası enflasyon tahmini ise yüzde 22,3 açıklanarak bir değişikliğe gidilmedi. 2024 yılı enflasyon tahmini de yüzde 8,8 olarak açıklandı.