Merkez Bankası ve BDDK'ya yeni başkan atamaları yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkanlığı’na Dr. Hafize Gaye Erkan atandı. Görevden alınan eski başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ise BDDK Başkanı olarak görevlendirildi.
Merkez Bankası ve BDDK'ya yeni başkan atamaları yapıldı!

Bir süredir beklenen atama kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’de ekonominin başına geçen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekibini kurmaya başladı. İlk iş ise Merkez Bankası Başkanı’nı değiştirmek oldu. Geçtiğimiz günlerde ABD’den gelen, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Dr. Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

İLK KADIN BAŞKAN

Dr. Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanmasıyla beraber Merkez Bankası tarihinde ilk defa bir kadın başkan görev yapacak. ABD’de finans piyasasında çok önemli görevlerde bulunan Dr. Hafize Gaye Erkan artık Türkiye’de para politikasını yönetecek. Faiz artırımları yapacağı söylenen Hafize Gaye Erkan’ın ilk sınavı ise 22 Haziran Perşembe günü yapılacak olan Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı ve bu toplantıdan çıkacak faiz kararı olacak.

mb-atama.jpg

KAVCIOĞLU BDDK BAŞKANI OLDU!

Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla beraber eski başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu da bir başka makamda değerlendirildi. Yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına atandı. Bu atama ile beraber Türkiye ekonomisinde çok keskin bir değişim olmadığı mesajı verildi. Şahgap Kavcıoğlu eleştirilen Merkez Bankası politikalarını uygulayan başkan olarak yine çok önemli bir makamda görevlendirilerek piyasalara mesaj verildi.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

1982 yılında İstanbul’da doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra eğitim yaşamını ABD’de sürdürmüştür. Türkiye’de üniversite sınavında derece yaparak Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanmıştır. Burada Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü rekor puanla bitirmiştir. Princeton Üniversitesi tarihinde doktorayı 1 yılda bitiren ilk öğrenci olarak tarihe geçmiştir.

2016 yılında "Turk of America" dergisinin özel sayısında, San Francisco Silikon Vadisi'nden New York finans dünyasına, spordan sanata, film endüstrisinden mühendisliğe kadar ABD'deki en etkin 40 Türk genci sıralandı Listenin ilk sırasında, aktif büyüklüğü 60 milyar dolar olan First Republic Bank'ın kıdemli üst düzey yöneticisi Hafize Gaye Erkan'a yer verildi.

Mart 2022'de Fortune 500 firması Marsh McLennan'ın Yönetim Kurulu'na katılan Erkan, 2019'dan şirketin 2021'de LVMH tarafından satın alınmasına kadar Tiffany & Co. Yönetim Kurulu'nda görev yaptı. Ayrıca Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finans Mühendisliği Bölümü Danışma Konseyi'nde görev yapıyor.

First Republic Bank'ta yaklaşık sekiz yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulundu.

Hafize Gaye Erkan 9 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atanarak göreve başlamıştır.