Merkez Bankası'ndan dolar kuruna yeni ayar!

Merkez Bankası'nın dövize olan talebi azaltmak için bankalara bir uyarıda bulunduğu iddia edildi. Bankalar bu uyarıyı uygulamaya soktuklarında döviz işlemlerinde azalma kaydedilmesi bekleniyor. Uyarının ayrıntısını Ziraat Bankası'nın eski üst düzey yöneticisi Şenol Babuşcu açıkladı.
Merkez Bankası'ndan dolar kuruna yeni ayar!

Türk lirasının dolar kuru karşısında değer kaybetmemesi için Merkez Bankası elindeki tüm imkanları kullanıyor. Merkez Bankası'nın uygulamaya soktuğu liralaşma stratejisi kapsamında Türk lirasının değer kazanması amaçlanıyor. Ancak ekonomik göstergeler ekonomide pozitif bir görüntü ortaya koymuyor. Merkez Bankası'nın direkt veya dolaylı olarak müdahalesi ile döviz kurları belirli bir seviyede tutuluyor. Enflasyon oranında dahi artmayan dolar kuru özellikle ihracatçı için büyük bir zarar kaynağı olurken Merkez Bankası tarafından dolar kuru için bir hamle daha geldi. 

Bankacılık piyasasının nabzını tutan isimlerden olan Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcılarından Şenol Babuşcu dolar kuru ile alakalı olarak Merkez Bankası'nın yeni bir karar aldığını iddia etti. Sosyal medya hesabından bu iddiayı paylaşan Şenol Babuşcu dövize olan talebin azaltılması için bir engel daha devreye sokularak sonuç alınmaya çalışılacağını açıkladı. 

MERKEZ BANKASINDAN DÖVİZE ALIŞ-SATIŞ AYARI

Merkez Bankası hakkında bir iddiada bulunan Şenol Babuşcu, "Merkez Bankası bankalardan döviz alış - satış kurları arasındaki farkın en az yüzde 1 olmasını istiyor. Örneğin banka dolar alış kurunu 18,90 TL olarak uyguluyorsa satış kurunu en az 19,089 TL olarak uygulamak zorunda olacak. Böylece alış - satış amaçlı dövize olan talep azaltılmaya çalışılıyor." dedi. 

Merkez Bankası'ndan dolar kuruna yeni ayar!

NEDEN BÖYLE BİR KARAR ALINIYOR?

Merkez Bankasının alacağı döviz alış - satış kararının nedeni merak ediliyor. Uzmanlara göre dövize olan talep son günlerde yeniden yükseldi. Dolar kuru için talep arttıkça Merkez Bankası kuru belirli bir seviyede tutabilmek için sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun önlenebilmesi için ise alış ve satış kurları arasındaki makası açarak dövize olan talep azaltılmaya çalışılacak. Böylece dolar kurunda yükselişlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.