Merkez Bankası'ndan yeni kredi kararı! Tüm bankalara talimat gönderildi!

Merkez Bankası tarafından krediler ile alakalı olarak yeni bir karar alındığı bildirildi. Merkez Bankası’nın bu kararı tüm bankalara talimat olarak gönderildi.
Merkez Bankası'ndan yeni kredi kararı! Tüm bankalara talimat gönderildi!

Merkez Bankasının bankalar tarafından verilen kredilere dair yeni kurallar belirlediği bildirildi. Kullandırılan kredilerin doğru alanlara yönlendirilmesi için alınan bu karar ile artık kredilerin tanımları net bir şekilde yapıldı. Özellikle bankaların verdikleri ticari krediler bu doğrultuda kullandırılacaklar.

MERKEZ BANKASI TALİMAT GÖNDERDİ

Bankalara gönderilen talimata göre ihracat kredileri ve döviz kazandırıcı hizmet faaliyetlerinin finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin tanımlamaları net bir şekilde yapıldı. Bu şekilde kredilerin amaçlarının dışında kullandırılması da önlenecek. Merkez Bankası’nın son talimatında ihracat kredilerinin son üç mali yıldaki ya da son mali yıldaki ihracat toplamının ithalat toplamına oranı en az yüzde 110 olan firmalara verilebileceği kararlaştırıldı. Bu ihracat kredisi iki yıl vadeli olarak verilebilecek.

Ayrıca savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren, yüksek teknolojili ürün üretip ihracat yapacak olan ve bunun taahhüdünü veren firmalar ihracat finansmanı amacıyla kredi kullanabilecekler. Bu firmalar ihracat alacak sigortası yaptırmaları şartıyla cari yıldaki proforma fatura veya sözleşme ibrazı ile kredi kullanabilecekler. Bu kapsama giren yeni firmalardan net ihracatçılık şartı aranmayacak.

Döviz kazandırıcı hizmet faaliyetlerinin finansmanı da ihracat kredisi kapsamına alındı. Ticaret Bakanlığı’nın mevzuatına uygun şekilde kullandırılan bu finansmanlar için menkul kıymet tesis edilmesi açısından ihracat kredisi şartları uygulanacak.

BANKALARA SORUMLULUK YÜKLENDİ

Kredinin ihracat veya döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü karşılığında kullandırılması durumunda kredi kullanım tarihinden itibaren 24 ay içerisinde bu taahhütlerin gerçekleştirilmesi talep edilecek. Bankalar kullandırdıkları bu kredilerin takibini yapmak ve taahhüdün gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol etmekle sorumlu olacaklar.

Kullandırılan krediler için verilen taahhüdün yerine getirilmemesi veya firmanın net ihracatçı olmadığının anlaşılması durumunda ise çeşitli yaptırımların uygulanacağı belirtildi.