Milyonlarca kadına kolay emeklilik! Yaş şartı düşüyor, prim desteği geliyor!

Ev hanımlarına, annelere ve çalışan kadınlara yönelik emeklilik sisteminde devrim gibi değişiklikler yapılacağı bildirildi. Bu değişikliklerle beraber kadınların emeklilik yaşları düşecek ve prim süreleri de kısalabilecek.
Milyonlarca kadına kolay emeklilik! Yaş şartı düşüyor, prim desteği geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısa bir süre önce açıkladığı AK Parti seçim beyannamesinde kadınlara yönelik çok önemli müjdeler vermişti. Bu müjdelerden birisi olan kadınların emekliliklerinin kolaylaşmasına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bu kapsamda SGK emeklilik sisteminde değişiklikler yapılacak ve kadınlara emeklilik kapısı ardına kadar açılacak.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK HAKKI!

Ev hanımlarına yapılacak bir düzenleme ile emeklilik hakkı verilecek. Bu düzenleme ilk aşamada sosyal güvencesi olmayan kadınları kapsayacak. Bu kadınlar için bir sigorta sistemi kurulacak. Anne olanlar ise isteğe bağlı sigorta yaptırabilecekler ve bu primlerin üçte biri devlet tarafından ödenecek. Kadınlara verilecek sigorta prim desteğinin yılda 12.000 TL’yi geçmeyeceği bildirildi. Ev hanımları bu imkanı kullanarak daha az prim ödeyerek daha kısa sürede emekli olma hakkı elde edebilecekler. Böylece emekli maaşı almaya başlayıp sosyal güvenceye sahip olacaklar. Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi durumunda ise 4500 gün ile emekli olmaları sağlanabilecek.

ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK!

Ev hanımlarının çocuk sayısına göre emeklilik yaşında indirim uygulanacak. Bu sistemin nasıl işleyeceği de belli olmaya başladı. Fiili Hizmet Zammı adı verilen yıpranma sistemi ile kadınlara çocuk sayısına göre prim katkısı verilecek. Çocuk sayısı burada ana kriter olacak. Her yıl 90 gün kadar yıpranma hakkı verilecek. Emekli olma zamanında ise bu yıpranma hakları hesaplanarak primlerin üzerine eklenip emeklilik yaşında düşülecek. Böylece daha az primle daha erken yaşta emekli olmak mümkün olacak. Bu sistemden sadece ev hanımları değil tüm kadınlar yararlanabilecek. Yıpranma hakkı olarak 3 yıl prim eklemesi yapılan kadınlar 3 yaş daha erken emekli olabilecekler.

DOĞUM BORÇLANMASI SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

SGK sisteminde şu anda uygulanan mevzuata göre çalışmaya başlamadan önce çocuk sahibi olan kadınlara bu çocuklar için doğum borçlanması hakkı verilmiyor. Bu sistemde de değişiklik yapılarak çalışmaya başlamadan önce yapılan doğumlar için de doğum borçlanması hakkı verilecek. Bu borçlanmaları yapabilecek olan çok sayıda kadın çalışan hemen emekli olabilme imkanı elde edebilecekler.