Otomobilde ÖTV muafiyeti sürprizi! 450 Bin TL sınırı için yükseltme kararı!

ÖTV muafiyeti ile satılan otomobiller ile alakalı olarak bir son dakika gelişmesi yaşandı. 450.500 TL olarak uygulanan sınırda yeniden değerleme oranı kadar yükseltmeye gidileceği ortaya çıktı.
Otomobilde ÖTV muafiyeti sürprizi! 450 Bin TL sınırı için yükseltme kararı!

Türkiye’de ÖTV muafiyeti ile engelli vatandaşlara otomobil satışları yapılabiliyor. Bu kapsamda belirli kriterleri sağlayan engelli vatandaşlar otomobil satın alırken ÖTV ödemesi yapmıyorlar veya ÖTV’yi indirimi olarak ödüyorlar. Bu da otomobil fiyatlarının neredeyse yarı yarıya ucuzlamasını sağlıyor. 500 Bin TL değerinde olan bir otomobil ÖTV muafiyeti ile 250 Bin TL ile 300 Bin TL arasında bir rakam satılabiliyor.

450.500 TL SINIRI UYGULANIYORDU!

2022 yılı için ÖTV muafiyeti ile sıfır kilometre otomobil satın alınırken 450.500 TL sınırlaması uygulanıyordu. ÖTV’li fiyatı 450.500 TL’yi geçen araçlar ÖTV muafiyeti kapsamında olmuyordu. Otomobil fiyatlarına gelen zamlarla beraber ÖTV muafiyeti ile satın alınabilecek araçların sayısı oldukça düşmüştü. Sadece bazı firmaların alt segment araçları ÖTV muafiyeti ile satın alınabiliyor. ÖTV muafiyeti sınırlamasının daha üst seviyelere çekilmesi yönünde yoğun talepler bulunuyordu.

1 MİLYON TL’YE ÇIKARILIYOR!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan vergi dairesi müdürlüklerine gönderilen bir yazıya göre ÖTV muafiyeti ile otomobil satın almada uygulanan 450.500 TL sınırlamasının 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranı kadar yükseltilerek 1 Milyon 4 Bin 200 TL’ye çıkarılacağı bildirildi. Buna göre 2023 yılında ÖTV muafiyeti ile 1 Milyon TL’nin altındaki tüm araçlar satın alınabilecek.

Otomobilde ÖTV muafiyeti sürprizi! 450 Bin TL sınırı için yükseltme kararı!

Alınan bu karar ile beraber ÖTV muafiyeti ile otomobil satın alma hakkı olan vatandaşların artık seçenekleri çok daha fazla olacak. Çok üst düzey otomobiller haricinde çoğu otomobili ÖTV muafiyeti ile satın alabilecek olan vatandaşlar hayallerini süsleyen otomobillere yarı fiyatına sahip olabilecekler.

ÖTV muafiyeti ile otomobil satın alma hakkı herkese verilmiyor. Bunun için belirli oranda engelli olunması, engelli ehliyetine sahip olunması gibi koşullar aranıyor. Ayrıca bu satın alınan otomobiller 5 yıl boyunca da satılamıyor.