ÖTV muafiyetli fiyat listesi açıklandı! 2023 model Seat Ibiza 355 Bin TL!

Sıfır kilometre otomobil satın almayı düşünenler uygun fiyatlı araç arayışlarına devam ederken Seat firması ÖTV muafiyetli fiyat listesini açıkladı. Seat’ın sıfır kilometre otomobillerinin ÖTV’siz fiyatları belli oldu.
ÖTV muafiyetli fiyat listesi açıklandı! 2023 model Seat Ibiza 355 Bin TL!

Sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarına gelen son zamların ardından en düşük fiyatlı otomobillerin fiyatları bile 500.000 TL’nin üzerine çıktı. Bu fiyat artışları ile beraber sıfır kilometre araba alacak vatandaşların sayısında bir azalma meydana geldi. Taşıt kredilerinde yüksek faiz etkisi de eklenince sıfır araç alacakları oldukça zor bir bütçe sıkıntısı bekliyor. Ancak devlet tarafından bazı vatandaşlar için geçerli olacak şekilde ucuz araba satın alma imkanı veriliyor. Peki kimler ucuz araba satın alma hakkına sahipler ve fiyatlar ne şekilde belirleniyor?

ÖTV ÖDEMELERİNE GEREK YOK!

Türkiye’de sıfır kilometre otomobillerin fiyatları incelendiğinde araçların pahalı olmalarının ana nedeni yüksek oranlı ÖTV olduğu görülüyor. Modelden modele değişmekle beraber yüzde 70 ve 80 oranlarında ÖTV maliyeti araçların fiyatlarına ekleniyor. Bu da otomobil fiyatlarını oldukça yüksek bir seviyeye taşıyor.

Yüksek ÖTV nedeniyle artan fiyatlar bazı vatandaşları etkilemeyebiliyor. Engelli vatandaşlar için devlet ÖTV’siz sıfır araba satın alma imkanı sağlıyor. Bazı kurallara bağlı kalmak kaydıyla bu vatandaşlar sıfır kilometre otomobil alımlarında tek kuruş ÖTV ödemesi yapmıyorlar. Bu şekilde çok ucuz fiyata sıfır kilometre otomobil satın alabilen vatandaşlar büyük bir avantaja da sahip oluyor.

KURALLARI NELER?

ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil sahibi olmanın bazı katı kuralları bulunuyor. Öncelikle bu imkandan yararlanmak isteyenlerin yüzde 90 ve üzerinde engele sahip olmaları gerekiyor. Daha düşük bir oranda engeli bulunanlara ÖTV’siz otomobil sahibi olma imkanı değil ÖTV indirimli araç sahibi olma fırsatı veriliyor. Belirli bir oranı aşamayan engelliler için ise ÖTV avantajlı otomobil satışı yapılamıyor.

ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil satın alınacaksa bu aracın ÖTV dahil satış fiyatının 1 Milyon TL’yi aşmaması gerekiyor. Bu fiyatı aşan otomobiller kapsam içerisinde değerlendirilemiyor. 5 yılda bir kullanılabilen bu hak kapsamında alınan sıfır kilometre otomobiller satılmak istenirse eğer 5 yıl süre sınırı dolmamışsa devlete ödenmemiş olan ÖTV’nin ödenmesi gerekiyor ve daha sonra satış gerçekleşebiliyor.

SEAT ÖTV MUAFİYETLİ FİYAT LİSTESİ

Seat firması tarafından ÖTV muafiyetli fiyat listesi açıklandı. Bu fiyat listesine göre Sedat Ibiza 355.832 TL’ye, Seat Arona 430.832 TL’ye ve Seat Leon 539.165 TL’ye sarılıyor. Bu fiyatlardan araç satın alabilmek için ÖTV muafiyetli sıfır otomobil sahibi olma hakkının olması gerekiyor.