ÖTV muafiyetli SUV araçlar! Hyundai Bayon 433 Bin TL, Fiat Egea Cross 472 Bin TL!

Haziran ayı otomobil fiyatlarında zam ile başladı. Firmalar fiyat listelerini değiştirdiler. ÖTV muafiyeti ile satın alınabilecek otomobillerde de fiyatlar değişti. Hangi SUV model araçlar ÖTV muafiyeti ile satın alınabilir?
ÖTV muafiyetli SUV araçlar! Hyundai Bayon 433 Bin TL, Fiat Egea Cross 472 Bin TL!

Türkiye’de otomobil sahibi olmak isteyenlerin karşılaştıkları yüksel fiyat sorunu bazı özel durumlarda kısmen aşılabiliyor. Devlet tarafından bazı vatandaşlara ÖTV ödemeden sıfır kilometre otomobil satın alma hakkı veriliyor. Bu hakka sahip olan vatandaşlar için araç fiyatları neredeyse yarı yarıya ucuzluyor. Ancak bu imkanın herkes tarafından kullanılamayacağının bilinmesi gerekiyor.

ÖTV’SİZ KİMLER OTOMOBİL ALABİLİR?

ÖTV’siz otomobil sadece engelli vatandaşlara sağlanan bir haktır. Bunun da belirli bir mantığı bulunmaktadır. Engelli vatandaşlar için otomobil gerçekten çok önemli bir ihtiyaçtır. Bu vatandaşların günlük yaşamlarında toplu ulaşım araçlarını kullanmaları çok zahmetli olabiliyor. İşte bu vatandaşlara belirli bir imkanları varsa devlet otomobil satın almaları halinde ÖTV maliyetini tamamen kaldırıyor. Bu kişiler sıfır kilometre otomobil alırken herhangi bir ÖTV maliyeti ile karşılaşmıyorlar. Yalnız eengel oranı burada belirleyici oluyor. Belirli bir oranın üstü ÖTV’siz otomobil satın alma hakkı elde edebiliyorlar.

ÖTV’SİZ ALINAN ARAÇ SATILIR MI?

ÖTV ödemesi yapılmadan tamamen muafiyetle satın alınan bir aracın alınan kişi tarafından satılıp satılamayacağı da merak konusu oluyor. Bu araçlarda herhangi bir satış kısıtlaması yoktur. Ancak çok önemli bir kural uygulanmaktadır. Eğer otomobil satın alındıktan itibaren 5 yıllık süre geçmemişse ve bu süre dolmadan otomobil satılmak istenirse devletin sağladığı ÖTV muafiyeti devre dışlı kalacaktır. İlk aşamada ödenmeyen ÖTV ödenmek kaydıyla otomobilin satışı yapılabilir. 5 yıllık süre dolduktan sonra ise herhangi bir engel olmadan araçların satışları yapılabilir.

HAZİRAN 2023 ÖTV’SİZ KELEPİR SUV SIFIR ARAÇLAR!

Haziran ayında firmalar uygulanacak zamlı fiyat listelerini açıkladılar. Yapılan bu yeni fiyat belirlemesine göre ÖTV muafiyeti ile şu fiyatlarla SUV model araçlar satın alınabilecek:

-Kia Stonic 890.000 TL olan satış fiyatı ÖTV'siz hesaplama yapıldığında 495.000 TL'ye düşüyor.
-Hyundai Bayon 779.000 TL olan satış fiyatı ÖTV çıkarıldığında 433.000 TL'ye iniyor.
-Fiat Egea Cross 848.900 TL olan fiyatı ÖTV maliyeti tamamen sıfırlandığında 472.000 TL oluyor.
-Citroen C3 AirCross 845.300 TL olan fiyatı ÖTV düşüldüğünde 470.000 TL'ye iniyor.