Paralı poşete zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı! 2023 yılında market poşeti artık 25 kuruş değil

Bazı Ürünlerden Tahsil Edilecek Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarının, 1/1/2023 Tarihinden İtibaren Geçerli Olmak Üzere Tespit Edilmesi Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Market poşeti paralı poşet olarak anılan alışveriş poşeti ücretlerine zam geldi!
Paralı poşete zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı! 2023 yılında market poşeti artık 25 kuruş değil

Market alışveriş yapan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni zam kararı 28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlandı. Bazı Ürünlerden Tahsil Edilecek Geri Kazanım Katılım Payı Tutarlarının, 1/1/2023 Tarihinden İtibaren Geçerli Olmak Üzere Tespit Edilmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6615) kapsamında paralı poşet olarak anılan market poşeti ücretlerine zam geldiği açıklandı. 

Hatırlanacağı üzere Türkiye'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından doğadaki plastik atık tüketimini azaltmak amacı ile 2017 senesinde alınan karar ile paralı poşet uygulamasına geçmişti. O tarihte 25 kuruş olarak açıklanan market poşeti fiyatı aradan geçen 4 senede zam görmemiş ve 25 kuruştan satılmaya devam edilmişti. Ancak 2023 senesi için yeni zam kararı alındı. 

MARKET POŞETİNE ZAM VAR MI, PARALI POŞET KAÇ TL OLDU?

Yeniden değerleme oranı rakamının belirlenmesinin ardından market poşetleri için de yeni zam tartışmaları başlamıştı. Bazı ekonomistler söz konusu rakamın 60 kuruşa kadar çıkağını iddia ederken konu hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamasında "Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salınımını engelledik. Bu yıl da aldığımız karar ile poşet fiyatını 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz. Bu poşette gösterdiğimiz başarıyı inşallah depozito iade sistemiyle de göstereceğiz” diyerek zam yapılmayacağını söylemişti. 

Paralı poşete zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı! 2023 yılında market poşeti artık 25 kuruş değil

Ancak 28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile Cumhurbaşkanı Erdoğan imzası ile yayımlanan karar kapsamında paralı poşete 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren zam yapıldı. Bloomberg HT tarafından yapılan habere göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren paralı market poşeti 25 kuruş yerine 38,5 kuruşa yükseltildi. Market poşetine yüzde 55 civarı zam yapılmış oldu. 

MARKET POŞETİ FİŞE KAÇ TL OLARAK YANSIYACAK?

Haber büyük yankı uyandırırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı konu hakkında son dakika açıklaması yaparken söz konusu zammın vatandaşa yansıtılmayacağı ilan edildi. Alınan karar ile marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutar 38,5 kuruş olurken vatandaş fişte 25 kuruş ödeme yapacak.