Primi eksik olana 3600 günle emeklilik! SGK açıkladı, kimler emekli olabilecek?

Emekli olmak için prim gün sayısı yeterli gelmeyen vatandaşlar kendilerinin nasıl emekli olabileceklerini araştırıyorlar. primi eksik olanlar için SGK emeklilik fırsatına dair açıklama yaptı.
Primi eksik olana 3600 günle emeklilik! SGK açıkladı, kimler emekli olabilecek?

Türkiye'de emeklilik işlemlerinin çatı kuruluşu olan SGK'nın mevzuatına göre emeklilik koşullarının ne şekilde uygulanabileceği belirleniyor. Açıklanan koşulları yerine getirenler ise emekli olma hakkı elde edip emekliye ayrılabiliyorlar. Bu kapsamda emeklilere yönelik zaman zaman bazı imkanlar da sağlanabiliyor. En çok da emekli olmak için primi yeterli olmayanlar bu imkanları merak ediyorlar. SGK buna bağlı olarak 3600 günle emeklilik hakkında bilgilendirmede bulundu. 

3600 GÜNLE EMEKLİLİK NASIL OLUYOR?

prim gün sayısında 3600 günü tamamlayanlar nasıl emekli olabileceklerini merak ediyorlar. Bu konuda bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle EYT kapsamında olunması şartı aranıyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlar 3600 prim günü ile emekli olma imkanı buluyorlar. Bu tarihten sonra ise emekli olmak için 4500 prim günü gerekiyor. SSK'lılar için bu şart uygulanırken Bağkur'lular için bu gün sayısı en az 5400 gün olmalı. EYT kapsamında olmayan SSK'lılar da 3600 prim günü ile değil 4500 prim günü ile emekli olma hakkı elde edebiliyorlar. 

YAŞ ŞARTI VAR!

EYT kapsamında olan ve 3600 prim gününü doldurmasına rağmen normal koşullarda emekli olunabilecek prim şartını karşılayamayanlar bu verilen kısmi emeklilik hakkı ile emekli oluyorlar. Ancak burada bir yaş şartı uygulanıyor. 8 Eylül 1999 tarihinde değişen yasa olmamış olsaydı kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında emekli olacaklardı. Ancak yasal değişiklik ile beraber 3600 gün ile emekli olabilmek için kadınlardan 58 yaş, erkeklerden de 60 yaş şartı aranıyor. 

YAŞI BEKLEYEN ÇALIŞMAK VEYA BORÇLANMA YAPMAK ZORUNDA DEĞİL!

Emekli olabilmek için sigortalıların önlerinde iki seçenek bulunuyor. Ya eksik primlerin tamamlanması için çalışmaya devam edilmesi gerekiyor veya borçlanma hakkı varsa bu hak kullanılarak ücreti karşılığında SGK'dan gün satın alınmalı. Bu iki seçeneğin dışında benzer şekilde dışarıdan sigorta primi ödemesi de yapılması bulunuyor. Tüm bunları değerlendirmek istemeyenler ise eğer 3600 prim günü toplamışsalar yaşlarını bekleyerek bu yaş şartı karşılandığı gün SGK'ye emeklilik başvurusu yaparak emekli olabiliyor.