Selçuk Geçer bu sefer dolar değil asgari ücret tahmini yaptı bir iyi birde kötü haber verdi!

Asgari ücret 2023 zam beklentisi hakkında yapılan tahminler kamuoyu tarafından yakından takip edilirken bu tahminlere bir yenisi de ekonomist Selçuk Geçer tarafından yapıldı.
Selçuk Geçer bu sefer dolar değil asgari ücret tahmini yaptı bir iyi birde kötü haber verdi!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeniyle milyonlarca kişi mağdur olurken vatandaşın alım gücüde düşmüştü. Gelen zamlar nedeni ile özellikle de asgari ücretli çalışanlar mağdur duruma düşerken bu sene yapılan rekor zamlara rağmen vatandaşın bütçesi rahatlamamıştı. 

Alım gücü düşen asgari ücretliler 2022 yıl başında yapılan yüzde 50 zamla maaşların 4 bin 250 TL'ye yükseltilmesi ile büyük sevinç yaşamıştı. Ancak sevinç doğalgaz ve elektrik faturası başta olmak üzere daha zamlı asgari ücret maaşı ceplere girmeden diğer ürünlere yapılan zamlarla yarım kalmış, zam eriyip gitmişti. 

ASGARİ ÜCRETE NE ZAMAN ZAM GELECEK, ZAMLI ASGARİ ÜCRET HANGİ TARİHTE AÇIKLANACAK?

Asgari ücret maaşı için bir ilke imza atılmış ve tarihte ilk kez asgari ücret yıl başı haricinde ara bir tarihte enflasyon zammı yapılmıştı. Enflasyonda yaşanan yükseliş nedeniyle vatandaşlar bir kere daha zor durumda kalırken bu sefer asgari ücrete Temmuz ayında sürpriz bir şekilde ara zam yapılacağı ilan edilmişti. 

O tarihte Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile asgari ücrete ara zam yapılacağı duyurulurken bu rakam yüzde 30 olarak belirlenmişti. Böylelikle asgari ücret maaşı aylık 4 bin 250 liradan 5 bin 500 liraya yükseltilmiş ancak bu rakam ara zam olarak belirtilmiş ve asıl asgari ücret zam oranı için 2023 yılının Ocak ayı işaret edilmişti. Aralık ayının son haftasında söz konusu rakamın ilan edilmesi bekleniyor. 

Selçuk Geçer bu sefer dolar değil asgari ücret tahmini yaptı bir iyi birde kötü haber verdi!

 2023 ASGARİ ÜCRET ZAM TAHMİNİ BEKLENTİSİ NE KADAR, KAÇ TL?

Asgari ücret tahminleri yakından takip edilirken konu hakkında bir son dakika açıklaması da ekonomist Selçuk Geçer tarafından yapıldı. Geçer yaptığı açıklamasında "Yaşanan enflasyon rakamlarındaki yükseliş nedeniyle Aralık'ta açıklanan asgari ücret zammı belki de yüzde 90 olarak açıklanacak. En iyi ihtimalle asgari ücret maaşı 11 bin TL olacak.

Asgari ücret 11 bin TL oldu diyelim. Bu nerde baksanız yüzde 80-90 arasında personel gideri artacak. Personele getirilen bu maaş farkı da maliyet olarak tüm ürünlere rekor zamlar gelecek. Bir anda 50 liralık peynir 500 lira olmuş, ekmek 10 liraya çıkmış. 11 bin liralık maaş bile insanlara yetmeyecek" diyerek asgari ücrete rekor zam geleceğini ancak bunun yetersiz olacağını iddia etti.