SGK para iadesi isteyebilir! EYT'liler dikkat, bunu mutlaka yapın, borçlu çıkarsınız!

EYT ile emekli olup maaş bağlananlara çok kritik bir uyarı yapıldı. SGK’nın hatalı maaş bağlaması durumunda yapılan ödemelerin geri isteneceği açıklandı. EYT’liler geri ödeme yapmamak için ne yapmalı?
SGK para iadesi isteyebilir! EYT'liler dikkat, bunu mutlaka yapın, borçlu çıkarsınız!

EYT düzenlemesi ile beraber yaklaşık 1,8 milyon vatandaş emekli olmak için başvuru yaptı. Bu kişilerin 400 bininin emeklilik işlemleri tamamlandı ve emekli aylıkları bağlandı. Diğer başvurular ise SGK personelleri tarafından incelenerek sonuçlandırılıyor. Ancak EYT’lileri burada bekleyen çok önemli bir risk bulunuyor. Yapılacak bir yanlış işlemin bedeli yıllar sonra EYT’den emekli olanların önüne fatura edilebilecek.

BAŞVURU ÇOK, PERSONEL YETERSİZ

EYT ile beraber 1,8 milyon kişi aynı anda emekli olmak isteyince SGK sistemi kilitlendi. SGK bu sorunu kurum içinden çözmek için harekete geçip emeklilik biriminin dışındaki personelleri verilen hızlandırılmış eğitimin ardından emeklilik işlemleri yapmaya başladılar. Bu personellerin yapacakları bir hata ile EYT’lilere yanlış emekli maaşları bağlanabilecek. Bu durumda ise sorun oldukça büyüyebilir.

SGK ÖDENEN PARALARI GERİ İSTEYEBİLİR

SGK personellerinin dikkatsiz davranmaları durumunda EYT’lilerin emekli maaşları yanlış hesaplanıp bağlanabiliyor. Normalde uzman personeller bu işlemleri yapıyorlar ama şu anda tüm personeller bu alana yönlendirildiler. Bazı hizmetlerin sonradan tespit edilmesi, başka kişilere ait hizmetlerin karışması, aylığın hesaplanmasına esas gün ve kazanç bilgilerinin veya diğer bilgilerin aylık bağlama programlarına yanlış girilmesi gibi sebeplerle aylık miktarı yanlış hesaplanabiliyor.

Hesaplanan maaşın olması gerekenden yüksek olduğuna dair tespit ileride yapılırsa o zaman bu hatanın SGK’dan mı yoksa vatandaştan mı kaynaklandığına bakılacak. Eğer yapılan fazla ödemede vatandaş kusurlu çıkarsa geriye dönük 10 yıla kadar tüm ödenen fazla para geri istenebilecek. Fazladan yapılan ödemede hata SGK’ya aitse o zaman da geriye dönül 5 yıllık fazla yapılan ödemenin iadesi talep ediliyor.

SAHTE SİGORTA YAPTIRMAYAN KUSURLU OLMUYOR

Vatandaşın bağlanan emekli maaşının fazla olması durumunda kusuru sadece sahte sigortadan kaynaklanıyor. Bir iş yerinde çalışmadığı halde kendisini sigortalı göstererek haksız prim elde edenlerin tespit edilmesi halinde emeklilikleri iptal edilerek tüm ödemeleri geri isteniyor. Bunun dışında vatandaşın herhangi bir kusurunun olması pek olası değil.

HEMEN DİLEKÇE VERİN!

EYT’liler emekli olduklarında ileride bir mağduriyet yaşamamak için eğer maaşları yanlış bağlanmışsa hemen harekete geçmeliler. Burada eksik ödeme alınmışsa vatandaşa o tutarlar yeniden ödenebiliyor. SGK’ya dilekçe vermeleri gereken EYT’liler maaşlarını yeniden hesaplatabilecekler. Özellikle emekli olmadan önce SGK robotundaki maaş ile emekli olunca bağlanan maaş arasında ciddi fark olanların bu dilekçeyi vermeleri gerekiyor.