Sıfır araçta ÖTV muafiyeti! 266 Bin TL indirim yapılacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ticari araç yenilemelerinde satın alınacak araçlardan ÖTV alınmayacağını açıklamıştı. Getirilen bu ÖTV muafiyetinin araç fiyatlarına nasıl yansıyarak kaç TL’lik indirim sağlayacakları hesaplandı.
Sıfır araçta ÖTV muafiyeti! 266 Bin TL indirim yapılacak!

Türkiye’de araç fiyatlarının oldukça yüksek olmasının bir nedeni de devletin uyguladığı ÖTV olarak biliniyor. Neredeyse bir aracın yarı fiyatı kadar ÖTV ödeniyor. Bu ÖTV’nin indirilmesi veya kaldırılması için vatandaşlardan yoğun talep bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaparak sadece ticari yenilemeleri kapsayacak şekilde ÖTV muafiyeti getirildiğini müjdelemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya dair, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaflarımız aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek.” açıklamasını yapmıştı.

TİCARİ TAKSİLER İÇİN KARAR!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ticari taksilerden ÖTV oranı yüzde 45 ila 80 olan ve motor silindir hacmi 1600 Cc’yi geçmeyen binek otomobillerin ÖTV muafiyeti kapsamına alınacağını açıkladı.

PİYASA NASIL ETKİLENECEK?

ÖTV muafiyetinin genişlemesi kararı sonrası değerlendirmelerde bulunan gazeteci Faruk Erdem, otobüslerde ve kamyonlarda yüzde 1, minibüslerde yüzde 9 civarında bir ÖTV olduğunu hatırlatarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Söz konusu kararın piyasayı canlandıracağını savunan Erdem, esnafın aracını yenilerken cebinde kalacağı ortalama parayı da açıkladı.

266 BİN TL İNDİRİM!

Faruk Erdem uygulanacak olan ÖTV muafiyeti hakkında hesaplama yaparak bilgi verirken, “Otomobillere baktığınız zaman 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde geçerli bir muafiyet. Burada yüzde 40-85 arası ÖTV görüyoruz. 600 bin TL'lik aracı almak isteyen esnaf, 225 bin 989 TL'lik ÖTV'yi ödemeyecek. Ayrıca KDV'de 50 bin 848 TL'lik bir para ödeyecek. Yani 600 bin TL'lik bir araç almak isteyen bir esnaf 333 bin 334 TL gibi bir rakam ödeyecek. 266 bin TL cebinde kalacak. Bu da hem piyasayı canlandıracak hem de araç parkının yenilenmesini sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Hangi araç için ne kadar ÖTV indiriminin uygulanacağı araç özelinde değişecek. ÖTV oranı yüksek araçların satın alınmak istenmesi durumunda indirim tutarı daha yüksek olacak. Bu ÖTV muafiyeti sadece ticari araç yenilemelerinde uygulanabilecek. Vatandaşların günlük kullanımları için satın alacakları otomobiller bu kapsamda olmayacaklar ve onlar için ÖTV ödenmeye devam edecek. Ancak aynı araç taksi yenilemesinde alınırsa ÖTV ödenmeyecek.