Sıfır otomobilleri dolar kuru çarptı! Gelecek hafta okkalı zamlar geliyor!

Sıfır kilometre otomobil piyasası için yeni zam açıklamaları yapıldı. Dolar kurundaki artışlara dikkat çeken sektör temsilcileri Mayıs ayının başında sıfır kilometre otomobillerde yeni zamların ihtimaller içerisinde olduğunu söylediler.
Sıfır otomobilleri dolar kuru çarptı! Gelecek hafta okkalı zamlar geliyor!

Türkiye’de otomobil piyasasında yapılan zamlar araç satın alacakların ayırmaları gereken bütçeyi oldukça yükseltiyor. Her ayın ilk günlerinde tüm firmalar otomobil fiyatlarına o ay uygulayacakları zamları açıklıyorlar. Bazı aylarda ise ay içinde 2. ve 3. zamlar da yapılabiliyor. Mayıs ayına kısa bir süre kala sıfır kilometre otomobil fiyatları için yeni zamların gündeme geldiği bildirildi.

DOLAR KURU YÜKSELDİ, HESAPLAR DEĞİŞTİ!

Dolar kurunda meydana gelen yükselişler otomobil piyasasında taşları yerinden oynattı. Sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarını firmalar döviz kurları üzerinden hesaplıyorlar. Hatta zaman zaman gerek maliyet artışı gerekse de kur artışından kaynaklanan zamların tamamını firmalar yapamıyorlar. Nisan ayı içerisinde dolar kurunun yükselişe geçmesi otomobil piyasasında hesaplamaları baştan yaptırdı. Firmalar Mayıs ayında yapılacak olan zamları şimdiden hesaplamaya başladılar.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan bir açıklama yaparak, “Markalar şimdilik kur artışlarını otomobil fiyatlarına yansıtmadılar. Lakin bir taraftan kur artıyor ve diğer taraftan piyasadan para bulmanın maliyeti de artıyor. Bu durum kesinlikle fiyatlara yansıtılacaktır. Otomobil markalarının yüzde 3 civarında zam yapacağını düşünüyoruz. Muhtemelen de bu zamlar için Mayıs ayı beklenecektir. Seçim öncesinde otomobil firmaları temkinli olacaklardır ve zammın bir kısmını açıklanacak zam oranına katmayacaklarını düşünüyoruz. Muhtemelen gelecek hafta yüzde 3 oranında zamlar açıklanır.” dedi.

Otomerkezi CEO’su Muhammet Ali Karakaş ise yaptığı değerlendirmede, “Kur, faiz ve enflasyon üçgeninde tüketiciler otomobili bir yatırım aracı olarak tercih ediyorlar. Seçim belirsizliğinden dolayı fiyatlarda bir yükseliş eğilimi bulunuyor. Yılık ilk 3 ayında otomobil fiyatları yaklaşık yüzde 15 arttı. Tüketiciler seçim sonrası kurun yüzde 15 artacağını düşünüyorlar. ÖTV vaatleri de çok etkili olmuyor. Fiyat artışları devam edecektir.” ifadelerini kullandı.