Sıfır ve ikinci el fark etmiyor! Zamlar kapıya dayandı, otomobil fiyatları yükselecek!

Otomobil fiyatlarına her ay gelen zamların ardından yeni zamların açıklanması için hazırlık yapıldığı bildirildi. Sektör temsilcileri sadece Mayıs ayında değil sonraki aylarda da hem sıfır hem de ikinci el otomobillerin zamlanacağını bildirdiler.
Sıfır ve ikinci el fark etmiyor! Zamlar kapıya dayandı, otomobil fiyatları yükselecek!

Otomobil fiyatlarına her ay gelen zamlara artık alışıldı. Ancak bazı firmalar haftalık zamlar yapmaya başladılar. Döviz kurlarında artışlar meydana geldikçe bu durum araç fiyatlarına yansıtılıyor. 2023 yılında her ay araç fiyatları yüzde 10 oranında zamlandı. Bu zamların kesilmeyeceği ve devam edeceği belirtildi. Aylık otomobil zamlarının sıfır araçlarda yüzde 5, ikinci elde ise yüzde 10 olabileceği dile getiriliyor.

YÜKSEK TALEP FİYATLARI ARTTIRIYOR

Döviz kurlarında meydana gelen artışların otomobil fiyatlarını arttırıcı etki yapmasının yanında yüksek talep de sıkıntı yaratabiliyor. Enflasyon karşısında parasının erimesini istemeyenler otomobil satın almayı tercih ediyorlar. Bu oluşan talep de piyasada araç fiyatlarını yükseltiyor. Yükselen araç fiyatları da çok sayıda kişinin otomobil alma planlarına darbe vurabiliyor.

Otomobil fiyatlarındaki artışlara dair Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem bir değerlendirme yaparak, “Döviz kurlarındaki yükselişlerle alakalı olarak otomobil fiyatlarına her ay yüzde 5 ile yüzde 8 arasında zam geliyor. Şimdi yine yüzde 3 ile yüzde 5 arasında bir zam beklentisi içerisindeyiz. İkinci elde fiyatlar çok daha hızlı artıyor. Yatırım aracına dönüşen ikinci el otomobillerde sadece 2023 yılının ilk 3 ayında yüzde 15 oranında zam oldu. Döviz kurları yükselmeye devam ederse yine yüzde 10-12 arasında bir fiyat artışını ikinci el otomobil piyasasında görebiliriz.” dedi.

Sektör temsilcilerinden olan 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür ise, “Ramazan Bayramı’nın öncesi ve sonrasında yüzde 5 oranında fiyat artışları oldu. İkinci el otomobillerde fiyatlar talep dengesine göre değişebiliyor. Sıfır otomobiller bulunamayınca ikinci ele talep artıyor ve fiyatlar da yükseliyor. Yıl sonuna kadar bu sistem böyle devam edecek.” ifadelerini kullandı.