Temettü emekliliği nedir, temettü nasıl alınır?

Temettü emekliliğinin ne olduğu ve nasıl alındığına ilişkin bilgiler internette sıkça araştırılıyor. Temettü emekliliği nedir? İşte ayrıntılar.
Temettü emekliliği nedir, temettü nasıl alınır?

İnternette sıkça görülen ve merak uyandıran ‘ temettü emekliliği ‘ nedir bir süredir araştırılıyor. Temettü emekliliğine ilişkin bilgileri öğrenmek için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz.

Temettü emekliliği nedir?

Temettü emekliliği, yüksek temettü verimi, düzenli büyüme ve kâr geçmişi olan köklü şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinden alarak, uzun vadede temettüden elde edilen pasif gelirin yaşam masraflarını karşılayacak düzeye gelmesine verilen isimdir. Temettü dağıtımın yapılacağı iş gününden bir gün önce yatırımcının hesabında ilgili hisse senedinin bulunması, temettü alınabilmesi için yeterli olmaktadır.

Temettü emekliliği en kısa tabiriyle, düzenli olarak temettü veren şirketlerin hisselerini biriktirerek bir süre sonra biriken bu hisselerden gelen temettülerin emekli maaşı alır gibi düzenli olarak yapılan emeklilik sistemidir.

Şirketlerin birçoğu genellikle yılda en az 1 kez temettü vermektedir. Fakat temettü emekliliğinde seçilecek şirketin sağlam ve güvenilir olması oldukça önemlidir. Bunun yanında sürekli kârını artıran büyük şirketlerin tercih edilmesi de temettü emekliliği için oldukça önemli bir noktadır.

Temettü nasıl alınır?

Temettü alabilmek için öncelikle o şirketin hissesine sahip olmak gerekmektedir. Temettüyü alabilmek için belirlenmiş olan hak kullanım tarihinden 1 gün önce şirketin hissesi alınmalıdır. Temettü tarihlerine KAP duyurularından ulaşmak mümkün olmaktadır.

Bazı şirketler, kurumlar ve bankalar temettü olarak çalışanlarına da ikramiye vermektedir. Örneğin bazı bankalar, çalışanlarına yılda bir kez ikramiye olarak temettü kârından pay veriyor. Böylelikle çalışanların maaşlarına da büyük bir katkı sağlanmış oluyor. Fakat temettü durumu yalnızca bazı kurumlarda bulunuyor.