TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan kredi ve faiz tepkisi!

Bankaların kredi ve faiz politikalarına iş dünyasından tepki geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir açıklama yaparak bankaların kredi musluklarını açmalarını talep etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan kredi ve faiz tepkisi!

Türkiye ekonomisinde oldukça sancılı bir süreçten geçiliyor. Bu süreçte her kesimin finansal sorunları ekonomiyi tıkanma noktasına getiriyor. Dar gelirli vatandaşların yaşadıkları finansal problemlerin yanında iş dünyası da finansman erişiminde sıkıntı çekiyorlar. Bankalar ise bu meselede sorunun ana merkezinde yer alıyorlar.

BANKALAR KREDİ FAİZLERİNİ YÜKSELTTİLER!

Bankalar müşterilere kredi kullandırırken yüksek bir faiz oranı ile bu finansmanı sağlıyorlar. Bunun gerekçesi de üst düzey bankacılar tarafından bankaların kredi olarak dağıtacağı parayı yüksek maliyetle temin etmesi olarak gösteriliyor. Bu maksatla ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinin özel bankalardaki faizleri oldukça yükseldi. Bunun yanında ticari kredilerin de faiz oranlarının yükselmesi iş dünyasını zor durumda bırakıyor.

BANKALAR KREDİ VERMEK İSTEMİYORLAR!

Son günlerde bankaların müşterilere kredi vermeme konusunda bir tavır geliştirdikleri bildirildi. Gerek bireysel gerekse de kurumsal müşteriler bankalardan kredi talep ettiklerinde ya bu kredi talepleri onaylanmıyor ya da sınırlı bir limit belirlenerek müşterinin talep ettiğinin çok altında tutar kredi olarak kullandırılıyor. Bu durumda ekonomide finansman erişimi güçleştiriyor.

İŞ DÜNYASI RAHATSIZ!

Bankaların kredi politikalarında müşterilere karşı geliştirilen bu negatif durumlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından eleştirildi. Bir açıklama yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde artık banka kredilerine ulaşmak oldukça zorlaştı. Türkiye’nin her ilinden ve ilçesinden bankalara dair bu yönde şikayetler artmaya devam ediyor. Firmalar kredi talebinde bulunduklarında bankalar ya bu talepleri karşılamıyorlar ya da çok yüksek maliyetler talep ediyorlar. Üretim, istihdam ve yatırım için bankaları çok daha fazla duyarlı olmaya ve firmalarımızın kredi taleplerine olumlu yanıt vermeye davet ediyorum.” dedi.