Tüm çalışanlar dikkat! Bunu yapanlar emekli olduklarında düşük maaş alacaklar!

Emekli olduklarında düşük maaş alanlar keşke diyerek pişman olsalar da emekli maaşlarını yükseltmek emekli olmadan önce bazı işlemlerle gerçekleşebiliyor. Emekli maaşı nasıl yükseltilir? Hangi işlemleri yapanlar daha yüksek emekli maaşı alabilirler?
Tüm çalışanlar dikkat! Bunu yapanlar emekli olduklarında düşük maaş alacaklar!

Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde kafaları karıştıran çok fazla detay bulunuyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı olarak ayrı üç kol bulunurken bir de çalışılan yıllara göre her yılın emekli maaşı hesaplaması ayrı ayrı yapılıyor. Tüm bu karmaşa içerisinde sigortalılar bir gün emekli olduklarında yüksek emekli maaşı alabilmek için neler yapmaları gerektiğini araştırıyorlar.

Birçok işçi emeklilik dönemlerini daha rahat geçirmek için çalışmalar yapıyor. Ülkemizde ek iş yapan, yasal olarak iki ayrı işte çalışan birçok vatandaş bulunuyor. Sosyal güvenlik mevzuatına göre, yasal olarak iki ayrı işte çalışmanın herhangi bir sakıncası bulunmuyor. İşte ayrıntılar...

PRİM, SGK, GÜN SAYISI DETAYI

İki farklı iş yerinde çalışmak yasaldır. Ancak burada, iş sözleşmesine bakılması gereklidir. Eğer sözleşmede, bu durumu yasaklayacak bir madde yer almıyorsa, çalışanın iki farklı işte çalışmasında bir sakınca yoktur. Öte yandan adınıza iki farklı yerden prim yatmasında SGK açısından bir sakınca bulunmuyor.

İki ayrı işyerinde çalışmanız, adınıza iki farklı yerden prim ödenmesi anlamına gelir... Diğer iş yerinde sigortanız olduğu için ikinci iş yeri eğer bildiriminizi yapmaz ise suç işlemiş olur. 5510 sayılı yasanın 92. maddesinin ilk fıkrasında bu zorunluluk şöyle anlatılıyor: "Kısa ve uzun vadeli sigorta kapsamındaki kişilerin sigortalı ve genel sağlık sigortalısı olması, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin ise genel sağlık sigortalısı olması zorunludur. Bu Kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak, vazgeçmek veya başkasına devretmek için sözleşmelere konulan hükümler geçersizdir."

Bu noktada karışıklığa neden olan konulardan birisi bu günlerin toplanıp toplanamayacağı meselesidir. Yani bir işyerinde 30 diğerinde 15 gün çalışan birisinin emeklilik için prim günü 45 gün artacak mıdır?

SGK mevzuatı bir ayı 30 gün bir yılı da 360 gün olarak kabul eder. Sizin kaç işyerinden priminiz yatarsa yatsın bir ay 30 gün üzerinden hesaplanacak ve prim gününüz 30 gün olarak artar.

EMEKLİ MAAŞINA KATKI YAPAR

İki ayrı işyerinde yatırılan primler günü 30 gün olarak değiştirmezken kazançları ise toplama çıkartacaktır. Bunun anlamı, bir iş yerinden 10 bin TL diğerinden 12 bin 500 TL brüt ücret gösterilen bir işçinin prime esas kazancı 22 bin 500 TL olur ve bu durum emekli maaşına olumlu katkı yapar.

Emekli maaşını belirlerken önemli olan nokta, fazla prim gününden ziyade 'yüksek kazanç'tır. Bu nedenle asgari ücret ile çalışan birisinin 7000 günü olması yüksek kazancı olan birisinin 5000 günü olmasından daha az maaşa yol açabilir.

SON 7 YILA DİKKAT!

Emekli maaşının yükseltilebilmesi için son 7 yılda ödenen sigorta primlerinin de yüksekten ödenmesi etkili olacaktır. Yıllarca daima asgari ücretin üzerinden prim yatırılmış bir sigortalı eğer son yıllarında asgari ücret seviyesinde prim yatırırsa emekli maaşında bariz bir şekilde düşüş olacaktır. Hatta en düşük emekli maaşını alma ihtimali bile yüksektir. Yani bugünün ücretiyle bu tutar 7.500 TL’dir.