Vedat Bilgin'den net açıklama! Staj ve çıraklık için EYT düzenlemesi yapılacak mı?

EYT ile beraber staj ve çıraklık sürelerinin sigortadan sayılmaması nedeniyle emekli olma hakkı elde edemeyenlerin yaptıkları itirazlar hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önemli açıklamalarda bulundu. EYT ile alakalı olarak ek düzenleme yapılacak mı?
Vedat Bilgin'den net açıklama! Staj ve çıraklık için EYT düzenlemesi yapılacak mı?

EYT düzenlemesi ile beraber milyonlarca sigortalı için emeklilik kapısı aralandı. Bugüne kadar da koşulları sağlayan 1,7 milyon vatandaş emekli olabilmek için SGK’ya başvurusu yaptı. Ancak bu düzenlemede staj ve çıraklık sürelerinin sigortadan sayılması şeklinde bir uygulamaya gidilmedi. 8 Eylül 1999 tarihinde önce staj yapan veya çırak olarak çalışan ama tam zamanlı sigorta primleri ilk defa bu tarihten sonra yatırılmaya başlanan çok sayıda vatandaş EYT’li olma hakkını elde edemediler. Bu kişilerin EYT’li olabilmeleri için ek bir düzenleme yapılması gerekiyor.

STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ HAKKINDA EK DÜZENLEME TALEP EDİLİYOR

Staj ve çıraklık sürelerinin sigortadan sayılması 2018 yılında yapılan seçimlerde MHP’nin seçim vaatleri arasında bulunuyordu. Bu vaat için gereğinin yapılmasını bekleyen bu sigortalılar kendilerine emeklilik hakkı verilmemesine itiraz ederken hükümetten müjdeli bir haber bekliyorlar. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj ve çıraklık düzenlemesi bekleyenlerin umutlarını tamamen ortadan kaldıracak açıklamalar yapmaya devam ediyor. Bakan Vedat Bilgin bu taleplere karşı katı şekilde karşı çıkarken asla böyle bir düzenleme yapılmayacağının da altını çizmeyi sürdürüyor.

VEDAT BİLGİN KAPIYI TAMAMEN KAPATTI

‘Staj mağdurluğu’ şeklinde bir kavramı dahi kabul etmeyen Bakan Vedat Bilgin, “Staj mağdurları diye bir kavram doğru değil. Sağlık sigortası kamunun verdiği bir şey. Kamu staj yapana 'orada başına bir şey gelebilir, onun için ben sigorta ediyorum'. Bu bir eğitim süreci, dolayısıyla orada mağduriyet söz konusu değil. Sosyal güvenlik sistemine kaydolmayı iş akdiyle gerçekleşen bir olayla başlatıyoruz.” dedi.

Staj ve çıraklık süreleri ile alakalı olarak bir düzenleme yapılmayacağı bu açıklamalar ile kesinleşmiş oldu. Bu konuda beklenti içerisinde olanlar mevcut emeklilik koşulları ile emekli olabilecekler. EYT kapsamına alınmayan bu sigortalılar emekli olmak için şartları tamamlamayı bekleyecekler.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yaparak şu anda kadar 1,7 milyon EYT’linin emekli olmak için SGK’ya başvurduğunu ve yaklaşık 1 milyon kişinin emekli maaşlarının bağlandığını bildirdi. Bakan Bilgin’e göre başvuru yapan tüm EYT’lilerin emekli maaşları Mayıs ayında bağlanmış olacak.