Yapı Kredi’ye borcu olanlar dikkat! Resmen açıklandı, borcunuz yarı yarıya düşebilir!

Yapı Kredi Bankası’nın tahsil etmede sıkıntı yaşadığı toplam 905 Milyon TL’lik alacağını varlık yönetim şirketlerine sattığı açıklandı.
Yapı Kredi’ye borcu olanlar dikkat! Resmen açıklandı, borcunuz yarı yarıya düşebilir!

Türkiye’de bankalar müşterilerden tahsil edemedikleri alacaklarla uğraşmak yerine onları bir varlık yönetim şirketine devretmek suretiyle satıyorlar. Bu şekilde banka borç tahsili sıkıntısından kurtulurken varlık yönetim şirketleri ise çok makul bir ödeme yaparak tahsil edilmesi muhtemel alacak satın alıp kazançlı çıkabiliyorlar. Son olarak Yapı Kredi Bankası bu yönde bir hamle yaptı ve tahsil edemediği alacaklarının bir kısmını varlık yönetim şirketlerine sattı.

AÇIKLAMA YAPILDI

Yapı Kredi Bankası tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bir açıklama yapılarak alacak satışına dair bilgiler paylaşıldı. Buna göre alınan yönetim kurulu kararı ile tahsili gecikmiş ve 28 Şubat 2023 tarihi itibariyle toplam 905 Milyon 791 Bin 859 TL tutarındaki alacak 233 Milyon 100 Bin TL bedelle varlık yönetim şirketlerine satıldı. Yapılan bu satış işleminde bulunan varlık yönetim şirketlerinin Birikim Varlık Yönetim AŞ, Emir Varlık Yönetim AŞ, Gelecek Varlık Yönetim AŞ, İstanbul Varlık Yönetim AŞ oldukları bildirildi.

HANGİ ALACAKLAR DEVREDİLDİ?

Bankalar kredi kartı, bireysel destek kredisi, kredili mevduat, ticari kredi alacağı, çek hesabı, sigorta alacağı ve masraf hesabı gibi tahsili yapılamayan alacakları varlık yönetim şirketlerine devredebiliyorlar. Yapı Kredi Bankası da net açıklanmamış olsa da bu tür alacakların devrini yaptığı iddia edildi.

BORÇULAR NE YAPACAK?

Borçları varlık yönetim şirketlerine devredilen müşteriler için de bu durum bir avantaj olabiliyor. Bu şirketlerle pazarlık yapma imkanı doğacak. Şirketler neredeyse alacak tutarının dörtte biri fiyatına bu alacakları devraldılar. Bu fiyatlama hiç tahsil edilemeyecek alacakların da olabileceğinden dolayı düşebiliyor. Borçlu müşterilerle irtibata geçecek olan şirketler bu alacakları tahsil etmek isteyecekler. Eğer iyi bir pazarlık yapılırsa borçta yarı yarıya indirim dahi yaptırılabilecek.