Yeni emeklilik modeli geliyor! 12,5 yıl aktif çalışan emekli olacak!

Türkiye’de yeni bir emeklilik modeline geçiş yapılacağı bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı bu sistemde çalışanda sadece 12,5 yıl çalışmayla emeklilik hakkı elde edebilecekler. 12,5 yılla nasıl emekli olunacak?
Yeni emeklilik modeli geliyor! 12,5 yıl aktif çalışan emekli olacak!

Türkiye’de uygulanan emeklilik sisteminde sigorta kolları arasında adeta uçurum bulunuyor. Bu da bazı adaletsizliklere neden oluyor. Bu adaletsizliklerin giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Vedat Bilgin döneminde çalışmalara başlamıştı. Bu çalışmalar yeni bakan Vedat Işıkhan ile tamamlanacak ve emeklilik koşulları tamamen yeniden belirlenmiş olacak. Bu da prim eşitlemesi sistemi ile mümkün kılınacak.

PRİM EŞİTLEMESİ NASIL UYGULANACAK?

SGK’da uygulanan sistemde SSK’lılar ile Bağkur’lular ayrı ayrı emeklilik şartlarına sahipler. SSKlı bir çalışan 7200 prim günü toplayarak yaş şartını da yerine getirerek emekli olabiliyorlar. Bağkur’lularda ise bu prim şartı 9000 gün olarak uygulanıyor. Bu uygulamada Bağkur’luların 1800 gün fazladan prim toplamaları gerekiyor. Bu da yaklaşık 5 yıl daha fazla çalışma yapıp prim ödemek demek oluyor. Prim eşitlemesi sisteminde SSK’lıların toplamaları gereken prim gün sayısında değişiklik yapılmayacak. Ancak Bağkur’lular 9000 prim günü yerine 7200 prim günü toplayarak yaş şartını tamamlayarak emekli olabilecekler.

KISMİ EMEKLİLİK DE EŞİTLENECEK!

SGK sisteminde bir eşitleme de kısmi emeklilikte yapılacak. EYT’lilerin 3600 gün ile emekli olmaları şeklinde bilinen kısmi emeklilik EYT’li olmayanlar için daha yüksek prim günü şartlarına sahip oluyor. SSK’lılar 4500 prim günü ile, Bağkur’lular ise 5400 prim günü ile kısmi emeklilik avantajından yararlanabiliyorlar. Bu seçenekte de Bağkur’lular dezavantajlı bir durumda oluyorlar. Yapılacak olan prim eşitlemesi ile Bağkur’luların kısmi emeklilik prim şartı 4500’e düşürülecek. Bu şekilde 900 günlük bir avantaj elde edilecek.

12,5 YILLA NASIL EMEKLİ OLUNACAK?

Kısmi emeklilik kapsamında emekli olacak olan sigortalılardan talep edilecek şartlar merak konusu oluyor. Buna göre prim eşitlemesi yapıldığında Bağkur’lular da bu imkandan yararlanıp 4500 prim günü ile emekli olabilecekler. Ancak bunun bazı ek şartları da bulunuyor. Tüm şartların bir arada tamamlanması gerekiyor.

4500 günle emekli olabilmek için net bir yaş şartı var. Bunun için 60 yaş şartını tamamlamak gerekiyor. Bunun yanında 25 yıl sigortalılık süresi bulunuyor. Ancak toplanması gereken 4500 prim günü 12,5 yıllık çalışmayla elde edilebiliyor. Yani 25 yıl sigortalılık süresi içerisinde 12,5 yıl aktif çalışmış olanlar emekli olma hakkı elde edecekler. Tüm bu şartları sağlayarak 4500 günle milyonlarca kişi için emeklilik kapısı aralanacak.