Yüzde 20 zam yapıldı! Bugün resmen başladı, artık daha fazla ödeyeceksiniz!

Bir süredir cep telefonlarına zam getiren bir uygulamanın devreye girmesi bekleniyordu. Bugünden itibaren bu uygulama başladı ve cep telefonları hemen zamlandı. Artık asgari ücret seviyesinde cep telefonu kalmadı.
Yüzde 20 zam yapıldı! Bugün resmen başladı, artık daha fazla ödeyeceksiniz!

Cep telefonu almayı düşünenlerin ceplerini alevlendirecek bir gelişme yaşandı. Fiyatlar sürekli artarken bugün bir de Ticaret Bakanlığı’nın yeni uygulamasından dolayı fiyatlara zam eklenmeye başlandı. Akıllı telefonlar için yapılan bu yeni düzenleme ile cep telefonlarının fiyatları yaklaşık yüzde 20 oranında yükselecek. Akıllı cep telefonlarına zam getiren bu uygulama bugünden itibaren başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın tebliğine göre akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymeti 200 dolardan 350 dolara yükseltildi. Bu yükseliş hesaplaması ise tebliğ bugünden itibaren yürürlüğe girdiği için yapılmaya başlandı. Bu yapılan hesaplama ile beraber akıllı cep telefonlarının en ucuz bile 2.500 TL zamlandı. Artık bu telefonları satın almak isteyenler daha yüksek tutarlarda ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

CEP TELEFONU FİYATLARI NE KADAR ARTACAK?

Yapılan yeni düzenleme ile beraber ithal edilen ve vergisiz fiyatı 3.800 TL olan bir akıllı cep telefonu bugünden itibaren en az 2.500 TL zamlanacak. Vergisiyle beraber 7.500 TL fiyatla satılan bir akıllı cep telefonu yapılan son düzenleme ile beraber yaklaşık 10.000 TL’ye satılacak. Bu cep telefonunu satın almak isteyenler bugünden itibaren en az 2.500 TL fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

FİYATLAR İKİYE KATLANIYOR

Yurt dışından Türkiye’ye gelen akıllı cep telefonlarının fiyatlarının neden fazla yükseldiği ise vergilendirme ayrıntılarında ortaya çıkıyor. Öncelikle bu cihazlara yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı ekleniyor. Sonrasında ise yüzde 10 TRT bandrol ücreti eklemesi yapılıyor. Sonrasında ise bu eklenmiş tutarların üzerinden yüzde 50 de ÖTV ekleniyor. Elde edilen rakamdan yüzde 18 de KDV alınıyor. Böylece cep telefonu fiyatları ikiye katlanabiliyor.