Yüzde 45 maaş zammında son viraj! Tarih verildi, 15 Bin TL taban ücret pazarlığı!

Kamu işçileri için yapılan zam pazarlıkları iyice kızıştı. Toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlamak için 4,5 saat süren toplantıdan yine anlaşma çıkmadı. Kamu işçilerine en son yapılan teklif ne?
Yüzde 45 maaş zammında son viraj! Tarih verildi, 15 Bin TL taban ücret pazarlığı!

Kamu işçileri için bir süredir işçi ve işveren sendikaları arasında 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri yapılıyor. İşçileri bu görüşmelerde Türk-İş ile Hak-İş temsil ederken işvereni de Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyor.

4,5 SAATLİK GÖRÜŞMEDEN ANLAŞMA ÇIKMADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yönetiminde dün taraflar bir araya geldi. 4,5 saat süren görüşmede ise herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Kamu işçilerinin talepleri henüz karşılanmazken yapılan son görüşmeye dair detaylar da ortaya çıktı. Kamu işçileri için TÜHİS dünkü toplantıda maaş zammına dair son teklifini yineledi. Türk-İş ve Hak-İş ise bunu kabul etmedi.

İŞÇİ TEMSİLCİLERİ ZAM İÇİN DİRENİYOR!

Görüşmelerde işçileri temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın işçiler lehine tutumu bilinirken yeni bir açıklama yaparak, “Biz bu görüşmede karşımıza bir rakam çıkacağını düşündük ama bize bir rakam verme durumunda olmadıklarını söylediler. Biz bugün rakamı duyarak anlaşma sağlamak istiyorduk. Maaş zammının yanında emek zammı, hizmet zammı, gece çalışmaları, vardiyalar gibi konular vardı ve bu konuların bazılarında anlaşma sağladık. Haftaya Salı günü yeniden bir araya geleceğiz ve bize bir rakam vereceklerini söylediler.

20 Ocak tarihinden itibaren bu görüşmelere devam ediyoruz. Biz işçilerin menfaatine uygun olacak şekilde bir zam alırsak görüşmeleri bitireceğiz. Uygun bir rakam verirlerse ne ala anlaşmayı imzalarız. Eğer Salı günü istediğimiz rakam verilmezse bu meseleyi seçimden önce çözeceğiz diye bir ayet yok. Seçimden sonraya kalır. Salı gününden sonra görüşmenin de zaten bir anlamı yok. Biz afaki rakamlar istemiyoruz.” dedi.

NE KADAR MAAŞ ZAMMI TEKLİF EDİLMİŞTİ?

Kamu işçileri için gelinen noktada hem işçilerin istediği hem de işverenin teklif ettiği son rakamlar kamuoyuna yansıdı. Buna göre işçiler 15.000 TL brüt taban ücret ve yüzde 45 maaş zammı istiyorlar. TÜHİS ile buna karşın son olarak kamu işçilerine 12.000 TL brüt taban ücret ve yüzde 40 maaş zammı teklif etmişti.