Gelire Endeksli Senet (GES) talep toplama işlemini hangi bankalar yapacak?

Gelire Endeksli Senet GES modelinin açıklanması ardından talep toplama süreci başlayacak. GES talep toplama işlemini yapan bankalar belli oldu.
Gelire Endeksli Senet (GES) talep toplama işlemini hangi bankalar yapacak?

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla gelire endeksli senet (GES) sistemi duyuruldu. GES sistemi sadece gerçek kişilere ihraç edilecek ve akabinde toplama işlemleri ile kupon ile anapara ödemeleri anlaşmalı bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecek.

GES sistemi hangi bankalar aracılığı ile yapılacak?

Türkiye genelinde 15-22 Haziran tarihleri arasında Gelire Endeksli Senet yani GES sistemi için talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek. Vatandaşların birikimlerini Türk lirasına dönüştürebilmesi için alternatif bir araç olan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olarak yapılacak.

GES uygulamasıyla, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için geçerli olacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşlar gelir payındaki yani döviz ya da değer kaybı gibi değişikliklerden parasını korumuş olacak.

Asgari talep tutarı 1000 TL olarak belirlenen senetler, 1 liranın katları şeklinde ihraç edilecek ve talep toplama döneminin ardından 24 Haziran Cuma gününden itibaren yatırımcıların hesaplarına yatırılacak.

Gelire Endeksli Senet (GES) işlemini talep toplama süreci, ilk etapta Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek.

Bu bankalar, vatandaşları GES sistemi hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirecek ve geçmişte uygulanmış olan halka arzlarda olduğu gibi vatandaşlar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası aracılığı ile başvurularını yapıp ürüne sahip olabilecekler.

Konuya ilişkin diğer ayrıntılar Hazine ve Maliye Bakanlığının internet sitesi üzerinden duyurulacak.

Gelire endeksli senet (GES) nedir? Devlet iç borçlanma senedi DİBS ne demek?