GTO Fiyat Farkı ve Tasfiye Kararnamesi İçin Girişimlere Başladı!

Dolarda yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile inşaatlarda kullanılan temel malzemelerde yaşanan ani fiyat artışı ihale yöntemi ile iş alan kamu müteahhitlerinin büyük oranda zarar etmesine neden oldu.
GTO Fiyat Farkı ve Tasfiye Kararnamesi İçin Girişimlere Başladı!

Dolarda yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile inşaatlarda kullanılan temel malzemelerde yaşanan ani fiyat artışı ihale yöntemi ile iş alan kamu müteahhitlerinin büyük oranda zarar etmesine neden oldu.

Yaşanan mağduriyetin ardından kamu müteahhitleri adım adım iflasa sürüklenirken Gaziantep Ticaret Odası konu hakkında girişimlerde bulunduklarını duyurdu.



İnşaat Sektörü Türk Ekonomisinin Lokomotif Sektörüdür



Fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye kararnamesi hakkında açıklamalarda bulunan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım "İnşaat sektörü ülkemiz ekonomisinin adeta lokomotif sektörüdür. Döviz kurlarının yükselmesi ile aşırı artan demir, çimento ve diğer inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi inşaat sektörünü adeta kilitlemiştir.



İnşaat sektörüne bağlı 250 diğer ilişkili alt sektöründe bu durumdan etkilenmemesi mümkün değildir. Geçtiğimiz günlerde yetkililerce açıklanmış olan “Fiyat Farkı ve tasfiye kararnamesi” ile hükumetimiz bir çalışma başlatmış, sektörde bulunan herkesi memnun etmiştir.



Fiyat farkının çıkarılması, devletimize ek bütçe yükü getiriyor görünse de, bunun uzun vadede ülke yararına olacağını düşünmekteyiz. Devam eden işler için devlet tarafından belli bir fiyat farkı verilerek, işi üstlenmiş olan yüklenici ile bitirilmesi ekonominin yararınadır. Eğer devlet tarafından fiyat farkı verilmesi istenmiyorsa, ancak zorunlu hallerde tasfiye imkanı sağlanmalıdır.



Yapı malzemelerindeki fiyat artışlarının 2017 yılı ortasından itibaren yaşandığı bilinmektedir. Ekonominin lokomotif durumundaki inşaat sektörünün durması, diğer sektörlere de dolayı olarak yansıyacak ve büyük ticari sorunlar oluşacaktır. Bu sorunun daha da derinleşmemesi için kamuya iş yapan firmalara fiyat farkı ödenmeli ve bunun bir an önce hayata geçirilmesi elzem hale gelmiştir. İnşaat ve yapı sektörünün sorunlarının bir an önce çözülmesi, ekonomiye ivme kazandıracaktır” dedi.



İhale Alınan Dönem İle Şimdiki Dönem Arasında Yüzde 100 Fiyat Farkı Oluştu!



Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım arada oluşan büyük fiyat farkına dikkat çekerek "Şimdiki fiyatlarla, ihale hazırlıklarının yapıldığı dönemdeki fiyatlar arasında yaklaşık yüzde 100'lük ciddi bir fark oluşmuştur. İhaleyi alan müteahhidin, piyasada oluşan yeni fiyatlarla işi tamamlaması mümkün görülmüyor.



Müteahhitler zamlanan demir, çimento ve diğer yapı malzemelerindeki artış karşısında zor duruma düşmüş ve sektör büyük sıkıntılar yaşamaya başlamıştır. Oda olarak, İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntının krize dönüşmemesi için özellikle kamu da devam eden işler için devlet tarafından belli bir fiyat farkı verilmesi için girişimlerde bulunduk” dedi.



Emlak365.com