O şehir için 8 şiddetinde deprem alarmı verildi! Dünyanın en riskli fayı tam ortasından geçiyor

Kahramanmaraş depremi ile boşalan enerji fayları harekete geçirirken Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin dünyanın en büyük faylarından biri olan Kuzey Anadolu fay hattı için uyarıda bulundu.
O şehir için 8 şiddetinde deprem alarmı verildi! Dünyanın en riskli fayı tam ortasından geçiyor

O şehir için 8 şiddetinde deprem alarmı verildi! Dünyanın en riskli fayı tam ortasından geçiyor - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi 11 ilde büyük yıkıma neden olurken ortaya çıkan büyük enerji pek çok fay hattını da harekete geçirmişti. 

Pazarcık ilçesinde 04:17'de meydana gelen 7.7 şiddetindeki deprem 13 milyon kişinin yaşadığı 11 ili etkilerken arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği 13:24 sularında ise 7.6 şiddetindeki ikinci deprem meydana gelmişti. İlk depremde yıkılmayan ancak ağır hasar alan binalarda ikinci depremin etkisi ile yıkılmış Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve Hatay'da adeta taş taş üzerine kalmamıştı. Bu illerin yanı sıra Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Osmaniye ve Elazığ illerinde de deprem nedeni ile yıkımlar ve can kayıpları yaşanmıştı. 

TÜRKİYE'NİN AKTİF DİRİ FAY HATLARI HARİTASI! BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK?

Yaşanan büyük deprem sonrasında gözler bir kere daha fay hatlarına çevrilmiş, beklenen büyük Marmara depremi ve İstanbul depremi için açıklamalar peş peşe gelmişti. Konu hakkında yeni bir yorum da Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin tarafından yapıldı. 

Şahin yaptığı açıklamasında "Kuzey Anadolu fayı hattı, Bingöl Karlıova'dan başlayan ve Kelkit havzasını takip eden ve bu nedenle Karadeniz'in kuzeyinden Marmara'ya kadar uzanan Dünyanın en büyük hatlarından bir tanesidir. Bu fayın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğü 8,2'dir. Kuzey Anadolu faylanma biçimi bakımından en tehlikeli faylar sınıfında yer alan, ciddiye alınması gereken önemli bir fay sistemidir. Kaliforniya fayıyla beraber dünyanın en büyük fay hatlarından bir tanesidir. Yaklaşık 15 milyon yıl yaşında olan bu fay 15 milyon yıldır deprem üretebilme kapasitesine sahip önemli bir fay sistemidir" diyerek bu fay hattının 8.2 şiddetinde bir depreme neden olabileceğini söyledi. 

HER AN DEPREM BEKLENEN BÖLGELER HANGİLERİ?

Kelkit havzasının deprem üreten bir mekanizma olduğunu belirten Şahin Niksar, Erbaa ve Reşadiye ilçelerinin fay hattı üzerinde olduğunu belirterek burada acil önlem alınması gerektiğini dile getirdi. Kuzey Anadolu fay zonunun Erzincan-Tokat bölümü arasında biriken enerjiden dolayı deprem olabileceği uyarısı yapıldı. 

NOT: Söz konusu haber Jeoloji Yüksek Mühendisi Danişment Hüseyin Şahin tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, emlak365.com tarafından haberleştirilmiştir. Depremin önceden bilinmesi mümkün olmayacağı gibi fay hatlarındaki hareketlilik üzerinden tahminler yapılmıştır.