Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Nasıl Yapılır, Masrafları Kim Öder?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır? Kat mülkiyetine geçişin avantajları nelerdir? Konut satın alırken kat mülkiyetine mi kat irtifakına mı bakılmalı?
Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Nasıl Yapılır, Masrafları Kim Öder?

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti ile alakalı gayrimenkul sektöründe araştırmalar yapılıyor ve bilgi edinmek isteniyor. Kart irtifakı ve kat mülkiyeti nedir? Hangi anlamları ifade ederler? Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki fark nedir?

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ NEDİR?

Kat irtifakı henüz inşaatı tamamlanmamış olan arsa üzerinde satın alınması düşünülen dairesin hissesine düşen arsa tapusudur. Kat irtifakı kurularak arsa üzerinde daire sahipleri pay sahibi olurlar. Kat mülkiyeti ise tamamlanmış bir inşaatta o yapıdan ayrı ve bağımsız olarak hakların alınmasıdır. Bağımsız bölüm adı verilen daireler kat mülkiyetinin kurulmasıyla tamamen tapu sahibine ait olur. Tüm tasarruf herhangi bir kısıtlama geçmeden tapu sahibinin olur.

KAT İRTİFAKINDAN KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş aslında uzun bir işlem sürecini ifade etmemektedir. Tapu kütüğünde küçük bir düzeltme ile bu geçiş sağlanabilir. Kat irtifakı alındığı zaman tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğüne “tapunun cinsi” kısmında “arsa” yazılmaktadır. İskan ruhsatı alındığında ise ilgili kısımda “arsa” yazılı yer “bina” olarak değiştirilir. Bu şekilde kat mülkiyetine geçiş sağlanır. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için ise belediyeler o yapı için iskan ruhsatı verdiklerinde buna dair yazıyı tapu müdürlüğüne gönderirler ve bu şekilde gerekli değişiklik yapılarak kat mülkiyetine geçiş sağlanır.

KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ BAŞVURUSUNU KİM YAPAR?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemi için başvurunun kim tarafından yapılması gerektiği merak edilmektedir. Buna göre mülk sahipleri kendi içlerinden bir temsilci seçerek bu başvuruyu yaptırabilirler. Ayrıca bir emlak müşaviri ile de anlaşılarak bu yapılabilir. Bina iskan ruhsatının belediyeye sunulması ile işlemler başlar. Genellikle bu işlemler müteahhitler tarafından yapılmaktadır ve masrafları da müteahhitler karşılamaktadır.