Kendisinden Habersiz İşe Gir Çık Yapılan Personele Kıdem Tazminatıyla Sözleşmeyi Feshetme Hakkı

Bir işyeri personelden habersiz işe gir çık yaparsa durumun tespiti halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşte tüm çalışanların bilmesi gereken sosyal güvenlik hakları.
Kendisinden Habersiz İşe Gir Çık Yapılan Personele Kıdem Tazminatıyla Sözleşmeyi Feshetme Hakkı

Kıdem tazminatına dair çok önemli haklar iş kanununda yer almış durumda. Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından takip edilen bu haklar çalışanların yaşayabilecekleri tüm mağduriyetlerin önlenmesi için var. Bu haklar ilgili devlet kurumlarınca koruma altında olduğu kadar çalışanların sorumluluğunda bulunuyor. Bu çerçevede çalışanlar haklarını bilmek zorundalar.

HAKLI NEDENDEN FESHEDİLEN İŞ SÖZLEŞMELERİNE KIDEM TAZMİNATI

İş Kanununa göre çalışanların bir işyerinden kıdem tazminatı alabilmeleri için en az 1 yıllık çalışan olmaları gerek. 1 yıllık çalışan olan personellerin işlerini kendi rızaları dışında kaybetmiş olmaları gerek. Yani çalışanlar işveren tarafından işten çıkarılırlarsa kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatında ikinci seçenek ise hak nedenden dolayı iş sözleşmesinin sona erdirilmesi. Bu durumlarda çalışanların haklı olduklarını kanıtlamaları gerekmektedir.

Gir Çık Yapılması Durumu

Çalışanların haklı oldukları nedenlerden birisi de kendilerinden habersiz yapılan gir çık işlemleri. Eğer bir işveren çalışanın haberi olmadan işten çıkarır ve daha sona yeniden işe almış gibi gösterirse çalışana kıdem tazminatı hakkı doğar.

Çalışma hayatında görülen bu durum genellikle çalışanların bir yıllık süreleri dolmaması için bazı işverenler tarafından uygulanır. Suç olan bu durumun tespiti durumunda ise çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

Kıdem Tazminatı Hakkı

Çalışanın durumu farketmesi durumunda hemen SGK İl Müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekiyor. İş sözleşmesinde ise istifa kelimesi kullanılmadan, haklı nedenlerden dolayı iş sözleşmesini feshediyorum denebilir. Söz konusu durumum tespiti halinde işveren çalışanın çalışma sürecine göre kıdem tazminatı ödemesi yapmak zorunda kalır.